Boston Collegen filosofian laitoksella. Kulttuurin filosofian alaan kuuluvan väitöstutkimuksen otsikko on The Culture of Recognition: Another Reading of Paul Ricoeur’s Work.
Helenius tarkastelee tutkimuksessaan ranskalaisen Paul Ricoeurin (1913-2005) kulttuurinkäsitystä sekä sen välttämättömyyttä Ricoeurin laajemmin tunnetun jännitteisen tai ”rikkonaisen” ihmiskäsityksen taustaoletuksena. Helenius esittää tämän Ricoeurin ajattelua merkittävästi tarkentavan analyysin pohjalta kulttuurihermeneuttisen tulkintaprosessin mallin, joka kiteytyy ranskankieliseen sanaan re-con-naissance eli tunnistaminen, tai aina uudelleen (re) kulttuuristen muotojen (con) välityksellä ihmisyyteen ”syntyminen” (naissance). Minuus on päättymätön, jännitteinen ja kertomuksellinen prosessi, jonka kulttuuriset objektit ja merkitykset mahdollistavat.
Tutkimuksen ohjaaja on laajasti tunnettu filosofi, professori Richard Kearney (s. 1954). Heleniuksen tutkimus, joka peilaa Ricoeurin ajattelua myös Immanuel Kantin, G.W.F. Hegelin ja Martin Heideggerin tuotantoon, julkaistaan syksyn 2013 aikana Boston Collegen Open Access -tietokannassa.
Paul Ricoeur on yksi merkittävimmistä viimeaikaisista filosofeista, ja hänen mittava tuotantonsa käsittelee laajasti myös uskonnonfilosofisia ja Raamatun tulkinnan kysymyksiä. Vuonna 2013 järjestetään lukuisia kansainvälisiä akateemisia tapahtumia Ricoeurin syntymän 100-vuotisjuhlan merkeissä.
Boston College on jesuiittojen sääntökunnan ylläpitämä katolinen yliopisto, joka on valittu niin sanottujen New Ivy -huippuyliopistojen joukkoon. Timo Helenius on ensimmäinen yliopistossa tohtoriksi väittelevä Suomen kansalainen. Helenius on aiemmin toiminut Vantaalla seurakuntapappina ja Oulussa piispan teologisen sihteerin tehtavässä toimivana hiippakuntasihteerinä.
(Kuva: Wikipedia)
Ilmoita asiavirheestä