Luterilaisen maailmanliiton suomalainen apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka luonnehtii Ruotsin arkkipiispaksi valittua Antje Jackelénia erinomaiseksi teologiksi ja asialliseksi ja asiantuntevaksi persoonaksi.
Hintikan mukaan Jackelén tuntee Luterilaisen maailmanliiton erittäin hyvin.
– Se on meidän mielestä iloinen asia. Vaalin tulos on harvinaisen selvä, siitä on hyvä jatkaa eteenpäin. Kelpaa onnitella, Hintikka sanoo puhelimitse LML:n päämajasta Genevestä.
Jackelén valittiin arkkipiispaksi jo ensikierroksella hänen saatua yli puolet äänestäneiden äänistä.
– Ruotsin kirkko saa varmasti arkkipiispan, jolla on vahva teologinen asiantuntemus. Jackelén on erinomainen teologi, asiallinen ja asiantunteva ihminen. Ihminen, joka on sitoutunut yhteistyöhön, Kaisamari Hintikka toteaa.
LML työskentelee tällä hetkellä voimakkaasti muun muassa sukupuolten välisen tasa-arvon parantamiseksi.
– Totta kai meitä ilahduttaa tieto siitä, että yhden jäsenkirkon johtava piispa on nainen. Tietysti samankaltainen tulos tuli juuri Amerikan luterilaisesta kirkosta, kun johtavaksi piispaksi valittiin sielläkin nainen. Toisaalta LML:n toimistolla odotetaan sitä päivää, jona piispan sukupuoli ei ole uutinen, vaan esimerkiksi piispan asiantuntemus.
Jackelén on Luterilaisen maailmanliiton neuvoston jäsen sekä teologisten ja ekumeenisten asioiden komitean jäsen. Hintikan mukaan arkkipiispana kesällä 2014 aloittava Jackelén tuntee maailmanlaajaa luterilaista perhettä.
– On äärimmäisen tärkeää ei vain Ruotsin vaan Pohjoismaiden kirkkojen kannalta, että on joku joka ymmärtää luterilaisuuden globaalin ulottuvuuden, Hintikka sanoo.
Tarkoittaako tämä sitä, että Suomessa tällaisia ymmärtäjiä ei ole?
– On Suomessakin ymmärtäjiä, mutta kaipaamme vahvistusta Pohjoismaihin.
Myös Norjan kirkon johtava piispa on nainen, Helga Haugland Byfuglien, jolla hänelläkin on vahva tausta Luterilaisessa maailmanliitossa. Pätevöittääkö ekumenia piispaksi?
– Ei välttämättä, osalla suomalaisistakin piispoista on vahva ekumeeninen tausta, osalla taas vahva paikallinen tuntemus. Mutta on piispalle etu, että ymmärtää globaalia luterilaisuutta ja osaa suhteuttaa oman kirkkonsa maailmanlaajaan kirkkoon.
Ruotsissa Antje Jackelén kohautti kommentillaan, jonka mukaan hänen ei katsottaisi uskovan Jeesuksen neitseestäsyntymiseen, vaan pitävän sitä mytologisena ilmauksena.
– Eikö meillä Suomessakin ole muutamaan kertaan käyty piispanvaaleissa samanlaista keskustelua. En pitäisi Jackelénin kantaa radikaalina, se on yksi argumentti keskustelussa. Sen voi sitten jokainen määritellä, onko asia keskeinen vai ei.
– Kun vaaleja käydään ja poimitaan yksityiskohtia, neitseestäsyntyminen tuntuu helposti olevan kysymys, jolla katsotaan, että voitaisiin seuloa jyviä akanoista. Sen vähän perusteella, mitä olen lukenut hänen neitseestäsyntymistä koskemastaan lausumasta, vaikuttaa siltä että se oli hyvin tarkoin harkiten ja diplomaattisesti muotoiltu, mutta siitä lähdetään sitten helposti vetämään johtopäätöksiä. Mutta globaalin luterilaisuuden keskusteluissa tämä ei ole tällä hetkellä mitenkään erityisesti esillä oleva teema, Hintikka sanoo.
Lue myös: Ruotsiin arkkipiispaksi ensi kertaa nainen
Ilmoita asiavirheestä