Ryhmää johtanut Wrorclawin hiippakunnan luterilainen piispa Ryszard Bogusz kertoo, että luterilaisten lukumäärää Puolassa ei lasketa prosenteissa vaan promilleissa. Luterilaisia on Puolalssa noin 70 000 ja seurakuntia alun toista sataa. Valtaosa heistä asuu pienellä alueella Etelä-Puolassa. Piispa muistuttaa protestanttisen kirkon Puolassa olevan kuitenkin jo vanhaa perua.
– Reformaatio saapui Puolaan etulinjassa ja yhteen aikaan enemmistö puolalaisista oli protestantteja. Mutta vastauskonpuhdistus oli tehokas. Kun alueen uskonto lopulta määräytyi alueen hallitsijan uskonnon mukaan, maasta tuli nopeasti jälleen katolinen, piispa kertoo.
Hän kuvailee nykyisiä välejä katoliseen kirkkoon hyviksi. Muun muassa Suomen vierailun agendalla oleva diakoniatyö on rakentanut Puolassa ekumenisia siltoja kirkkojen välille.
Vieraita ihmetyttää Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toimiva yhteistyö yhteiskunnan eri tahoilla. Vieraat tutstuivat matkallaan muun muassa Diakonisslaitokseen ja Helsingin seurakuntayhtymän diakoniatyöhön Opintomatkalta toivotaan eväitä omaan työhön kotiin vietäväksi.
– Kommunistisessa Puolassa ei vastaavasta olsi tietysti ollut puhettakaan. Hiljattain voimaan tullut uusi laki valtion ja kirkon suhteista on kuitenkin avannut meille toimitamahdollisuuden yhteiskunnassa. Se merkitsee läsnäoloa esimerkiksi armeijassa, sairaaloissa ja vankiloissa, piispa Bogusz luettelee.
Puolan evankelis-luterialinen kirkko kuuluu niihin, joka ei ole avannut pappisvirkaa naisille. Piispa Ryszard Bogusz määrittelee kirkon arvoiltaan konservatiiviseksi, mutta kertoo tämän heijastelevan laajemmin puolalaisen yhteiskunnan arvoja. Naispappeus torjuttiin hiljattain kirkolliskokouksen äänestyksessä.
– Asiasta ei ole lausuttu ehdotonta eitä. Emme ole vielä valmiita kulttuuri- ja yhteiskunnallisista syistä naisten pappeuteen. Asia pysyy kuitenkin esillä. Olemme myös avaamassa keskustelua kirkossa ihmisen seksuaalisuudesta ja homoseksuaalien asemasta kirkossa – samaa jota tekin Suomessakäytte, piispa kertoo.