Gettysburgin yliopistossa USA:ssa esitelmöinyt emerituspiispa Eero Huovinen arvioi, että USA:ssa käytävillä ekumeenisilla keskusteluilla voi olla suuri merkitys myös maailmanlaajuiselle kirkkojen lähentymiselle.
– Täällä on ymmärtämystä sille, että on enemmän sitä, mikä meitä yhdistää, kuin sitä, mikä meitä erottaa, Huovinen sanoi esitelmöidessään Gettysburgin seminaarissa viime keskiviikkona.
.– Yhdysvalloissa ekumeeninen ilmapiiri on avoin ja mutkaton. Vastakkainasettelut kirkkojen välillä eivät ole yhtä jyrkkiä kuin esimerkiksi Saksassa, jossa katolisen kirkon ja evankelisten kirkkojen välillä on jatkuvaa kädenvääntöä ja voimainmittelyä, hän toteaa Kotimaa24:lle.
– Joskus jenkit kyllä yksinkertaistavat vaikeita asioita, mutta siitä voi olla ekumeenisessa lähentymisessä myös hyötyä. Kaikki ongelmat eivät ratkea maan päällä, vaan vasta taivaassa.
Huovisen mukaan Amerikassa harjoitettu luterilainen ja ekumeeninen teologia vetää hyvinkin vertoja vanhan mantereen tutkimukselle, vaikka ote onkin erilainen.
– Gettysburgin yliopistolla on vahvat juuret. Yhteyksiä Suomeen on ollut jo kauan, muun muassa vilkkaan stipendiaattivaihdon kautta.
Emerituspiispa kysyi esitelmässään, voisiko Martti Luther olla ”yhteinen opettaja” sekä luterilaisille että katolilaisille. Hän esitteli uutta luterilais-katolista ykseysasiakirjaa, jossa valmistaudutaan viettämään reformaation merkkivuotta 2017.
Gettysburgin yliopistossa toimii reformaatioajan professorina suomalainen tohtori ja pappi Kirsi Stjerna. Hän on ylläpitänyt yliopiston pitkiä perinteitä, sillä joka vuosi lokakuun lopulla järjestetään kansainvälinen seminaari Lutherin teologiasta tai muista reformaation herättämistä aiheista.
Tänä vuonna seminaarin aihe oli ekumeeninen: From Conflict to Communion and Reconciliation, Vastakkainasettelusta yhteyteen ja sovintoon.
Suomesta seminaariin osallistui esitelmöitsijänä Huovisen ohella akatemiaprofessori Elina Vuola, joka puhui Jeesuksen äidin Marian ekumeenisesta merkityksestä.
Ilmoita asiavirheestä