Suomen Lähetysseuran Valtakunnallisilla Lähetysjuhlilla Vaasassa toissa viikonvaihteessa esiintynyt Hongkongin luterilaisen kirkon sosiaalijohtaja Tik Chi Yen kiitteli puheenvuorossaan suomalaisia lähetystyöntekijöitä.
Aluksi Vaasa-areenan lavalle noussut, ex-lähetystyöntekijä Olavi Vuoren suomeksi tulkitsema Tik kaivoi arkustaan esille kiinalaista viisautta.
– Suomalaisia lähetystyöntekijöitä on Hongkongissa ollut jo yli 40 vuoden ajan. He ovat olleet Hongkongissa kuin siunaava vesi, Tik sanoi.
Hän jatkoi kuvaamalla veden ominaisuuksia. Vesi sopeutuu mihin tahansa olosuhteisiin.
– Mereen virtaava vesi muuttuu mereksi, järveen virtaava järveksi. Lasissa vesi on juomaa. Veden olemukseen kuuluu myös se, että se menee alimpiin paikkoihin – aivan kuin lähetystyöntekijät, jotka tulivat meidän keskuuteemme. He eivät pyrkineet olemaan meidän yläpuolellamme vaan olivat samaa joukkoa, kuin me.
Tik kertoi kiinalaisen seurakunnan kuunnelleen mielellään suomalaisten kiinaksi pitämiä saarnoja, vaikka ne eivät tosin olleet kielellisesti parasta mahdollista kiinaa.
– Saarnat eivät olleet täydellisiä, mutta ne osoittivat Kristusta. Kielihaasteet ja pitkäaikainen poissa oleminen kotimaasta teki suomalaiset varmasti nöyräksi. Suomalaisten tällaiseen avuttomuuteen suostuminen antoi meille paikallisille kristityille mahdollisuuden kasvaa vastuuseen, Tik kiitteli Suomen Lähetysseuran lähetystyöntekijöiden vuosikymmenien mittaista panosta Hongkongissa.
Hongkongissa kirkko on vapaa evankelioimaan
Hongkongin NMKY:n vanhustyön johtaja Man Siuling kertoo aikaisemmin olleensa 37 vuotta luterilaisen kirkon vanhainkodin johtaja.
Hongkong kuuluu nykyisin Kiinaan erityishallintoalueena. Sillä on autoritaarisesta Kiinasta poikkeava suhteellisen demokraattinen hallintojärjestelmä ja yhteiskunta on Kiinaan verrattuna hyvin vapaa. Man on tästä kiitollinen. Hän on hyvin tietoinen niistä rajoituksista, jotka kirkkoa varsinaisessa Kiinassa koskevat.
– Luterilaisen kirkkomme suurimpia ilonaiheita on se, että Kiinan vallasta huolimatta kirkon työ on edelleen täysin vapaata. Meillä on vapaus evankelioida, Man kertoo.
Kaikesta huolimatta kirkko kasvaa myös Kiinan puolella.
– Siitä onnistumisesta ja kasvusta täytyy myös Hongkongissa iloita, Man toteaa.
Melkoinen osa luterilaisen kirkon työstä Hongkongissa on sosiaalisesti orientoitunutta. Taustalla ovat alueen suuret sosiaaliset ongelmat.
Man haluaa huomauttaa myös Hongkongin moraaliongelmista. Niistä hän mainitsee prostituution, mutta myös homoseksuaalisuutta vieroksutaan Hongkongin luterilaisessa kirkossa. Manin mukaan sitä pidetään kirkossa vapauden lieveilmiönä.
– Hongkongin lainsäädäntöelimessä on keskusteltu saman sukupuolen parisuhteista. Kirkot ovat voimakkaasti niiden laillistamista vastaan. Hongkongin luterilainen kirkko on tehnyt päätöksen, jonka mukaan homosuhteita ei kirkossa hyväksytä, Man sanoo.
Kiina on nousemassa valtavaksi vaikuttajaksi
Hongkong on nykyisin yksi maailmantalouden voimanpesistä. Se hyötyy suuresti miltei jatkuvasta talouskasvusta nauttivan Kiinan läheisyydestä.
Itä-Aasia nousee. Onko kasvussaan seisahtunut, jopa taantunut Eurooppa sikäläisestä näkökulmasta jonkinlainen ulkoilmamuseo?
– Ei nyt sentään. Mutta Kiina on nousemassa todella valtavaksi vaikuttajaksi maailmassa, Man sanoo.
Kannattaisiko eurooppalaisten tehostaa kiinan kielen opiskeluaan?
– Ehdottomasti, Man Liusing naurahtaa.
Kuvassa Hongkongin luterilaisen kirkon edustaja Man Siuling.
Kuva: Jussi Rytkönen
Ilmoita asiavirheestä