Suomalaisen lihanjalostusyritys Kylmänen Foodin valikoimiin on jo parin vuoden ajan kuulunut myös halal-liha. Kylmäsen lihanostosta vastaavan tuotantopäällikön Mikko Lanton mukaan halal-säilykkeitä ryhdyttiin valmistamaan kaupan puolelta tulleesta aloitteesta.
– Ryhdyimme ensin valmistamaan säilykkeitä kotimaisesta halal-lampaasta. Sitten rinnalle tuli naudanliha, Lantto sanoo.
Halal-liha edustaa Kylmäsen tuotannosta Lanton arvion mukaan noin viittä prosenttia. Määrä on pienuudestaan huolimatta niin suuri, että säilykkeisiin vaadittavaa halal-sertifioitua lihaa täytyy tuoda myös ulkomailta.
– Suomessa tehtävät halal-teurastukset tehdään tilaustyönä. Olen itse ollut mukana sellaisia järjestämässä. Oma teurastamomme on Toholammilla, olen hakenut tarvittaessa imaamin paikalle Oulusta, Lantto sanoo.
Halal-säilykkeistä on tullut Lanton mukaan runsaasti asiakaspalautetta.
– Kritiikkiä on tullut paljon. Ihmisillä on halal-teurastuksesta harhaluuloja ja sitä luullaan eläinrääkkäykseksi. Yleensä palaute on perustunut väärinkäsitykseen. Myös kiitosta on tullut. Uskon, että halal-lihan kysyntä on Suomessa kasvamaan päin.
Ilmoita asiavirheestä