Suomalaisten käsitys kehitysmaista todellisuutta huonompi

Suomalaisten käsitys maailman köyhyydestä on huomattavasti todellisuutta synkempi, selviää ulkoministeriön Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Lähes kahdeksan kymmenestä suomalaisesta uskoo, että köyhyys on lisääntynyt maailmassa vuoden 1990 jälkeen. Todellisuudessa köyhien osuus maailman väestöstä on puolittunut ja lukumäärä laskenut 700 miljoonalla viimeisten 25 vuoden aikana. Vastaavasti siitä, että lapsikuolleisuus on puolittunut suunnilleen samassa ajassa, tietää vain 11 prosenttia suomalaisista.

Kaikkein synkimpiä suomalaiset olivat, kun heitä pyydettiin arvioimaan, kuinka suuri osa kehitysmaiden lapsista pääsee kouluun, miten hyvin tyttöjen ja poikien välinen tasa-arvo peruskoulutuksessa toteutuu ja kuinka kattavasti naiset pystyvät halutessaan käyttämään tehokkaita ehkäisymenetelmiä.

Useampi kuin kahdeksan kymmenestä suomalaisesta uskoo, että alle puolet kehitysmaiden lapsista käy koulua. Todellisuudessa jo yli 90 prosenttia kehitysmaiden lapsista pääsee nykyisin aloittamaan peruskoulun. Eniten koulunkäynti on lisääntynyt Afrikassa: lähes 20 prosenttiyksiköllä vuoden 2000 jälkeen.

Vain kaksi prosenttia suomalaista osaa arvioida oikein, että sataa ekaluokkalaista poikaa kohti koulun penkkejä kuluttaa 95 tyttöä eli sukupuolten välisessä tasa-arvossa koulutuksessa on edistytty merkittävästi. Yhtä harva tietää, että yli 90 prosentilla maailman naisista on joko käytössään tai mahdollisuus käyttää tehokkaita ehkäisymenetelmiä.

Parhaiten suomalaiset ovat perillä maailman vesitilanteesta: 55 prosenttia suomalaisista osasi arvioida oikein, että pääsy puhtaaseen juomaveteen on parantunut vuoden 1990 jälkeen.

Tutkimukseen haastateltiin joulukuussa tuhatta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä.

Kuva Mosambikista, Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPäivi Räsäsen Facebook-sivu toimii jälleen
Seuraava artikkeliPS-nuoret järjestää pilakuvakilpailun – KD-nuoret paheksuu

Ei näytettäviä viestejä