Suomen ikonitaiteen kehittäjän Petros Sasakin töitä esillä ortodoksisessa kirkkomuseossa Riisassa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta Petros Sasakin syntymästä ja 20 vuotta hänen kuolemastaan. Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa juhlistaa japanilaissyntyistä ikonitaiteen edistäjää, opettajaa ja mestaria esittelemällä monipuolisesti hänen tuotantoaan.

Petros Sasaki (1939–1999) koulutti Suomessa kokonaisen uuden ikonimaalarisukupolven erityisesti Kuopion ja Oulun alueilla. Hänen kädenjälkensä ja värimaailmansa siirtyi suomalaisille ikonimaalareille, joiden töissä Sasakin perintö elää edelleen. Sasakin ikoneita on useissa kirkoissa, rukoushuoneissa ja yksityiskodeissa ympäri Suomea.

Sasaki syntyi vanhaan ortodoksiseen sukuun Pohjois-Japanissa. Hän opiskeli Tokion ortodoksisessa pappisseminaarissa ja valmistui pappiskandidaatiksi 1961. Samaan aikaan hän opiskeli Japanin taideakatemiassa muun muassa länsimaista öljymaalausta. Vuonna 1964 Sasaki aloitti ortodoksisen teologian ja ikonimaalauksen opinnot Kreikassa.

Suomeen Sasaki päätyi arkkipiispa Paavalin kutsumana 1968. Sasakin vaimo oli suomalainen. Paavali antoi Sasakille tehtäväksi kohottaa ikonimaalauksen tasoa ja palauttaa se opillisesti oikeille raiteille. Sasaki on haudattu Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin hautausmaalle.

Petros Sasaki – mestari Japanista -näyttely on nähtävillä Riisassa Kuopiossa 12.4.–31.8. Näyttelyyn ovat lainanneet aineistoa Simeon Sasaki, Suomen ortodoksiset seurakunnat, Lintulan ja Valamon luostari sekä yksityishenkilöt.

Kuva: Vesa Takala

Lue myös:

Ikonimaalari Eeva Zitting: ”Ikoni on jakamattoman kirkon perinne”

Suomeen uusi ikonityyppi: Rasimäen Jumalanäiti

”Ikoni valitsee tekijänsä”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSaarnakouluttaja: Harhaoppisuuden pelko voi tehdä pappien saarnoista liian varovaisia
Seuraava artikkeliKommentti: Kolme pointtia sinulle, joka haluat yrittää Tuomas Enbusken käännyttämistä

Ei näytettäviä viestejä