Suomen kahdeksas kompastuskivi holokaustin uhrille asennetaan Turkuun – ”Meidän ei tule koskaan unohtaa”

Holokaustin tutkijat ja muiston vaalijat Suomessa ovat löytäneet holokaustin uhrin Hans Eduard Szybilskin, jonka viimeinen tunnettu asuinpaikka on ollut Turussa marraskuussa 1942. Siellä hänet on vangittu ja karkotettu Saksaan.

Turun kaupunki asentaa tiistaiaamuna 25.10. muistolaatan eli niin sanotun kompastuskiven Vartiovuorenkatu 1:n eteen, joka oli Szybilskin viimeisin tiedossa oleva kotiosoite ennen hänen joutumistaan Auschwitziin.

– Kompastuskivillä kunnioitetaan kaikkien holokaustissa menehtyneiden ihmisten elämää. Näin holokaustin uhrit, kuten Hans Szybilski, voivat saada yksilölliset kasvot ja tulla muistetuksi nykyihmisten arkielämässä. Meidän ei tule koskaan unohtaa menneisyyden tapahtumia, vaan pyrkiä omalta osaltamme varmistamaan, että mitään vastaavaa ei koskaan enää tapahdu, Turun pormestari Minna Arve sanoo kaupungin tiedotteessa.

Kompastuskiviä on kymmeniä tuhansia ympäri Eurooppaa

Kompastuskivet (sak. Stolperstein) ovat berliiniläissyntyisen taiteilijan Gunter Demnigin aloitteesta syntynyt projekti, jolla muistetaan henkilöitä, joita murhattiin, kuljetettiin tuhoamisleireille, ajettiin itsemurhaan tai muulla tavoin vainottiin Natsi-Saksassa.

Kivet asennetaan katuun sen kodin eteen, jossa Saksaan luovutettu holokaustin uhri on viimeksi vapaasta tahdostaan asunut.

Gunter Demnig siteeraa Talmudia sanoessaan: ”Ihminen on vasta sitten unohdettu, kun hänen nimeään ei muisteta.” Hän asensi ensimmäisen muistolaatan joulukuussa 1992 katukiveykseen Kölnin raatihuoneen eteen. Sillä muistettiin holokaustin uhreiksi joutuneita romaneja. Laajentaakseen uhrien muistamista kaikkiin vainottuihin ryhmiin Demnig kehitti seuraavina vuosina Kompastuskivet-projektin.

Kompastuskivet ovat kuution muotoisia betonikiviä, joiden sivun pituus on kymmenen senttimetriä. Niiden yläpinnassa on messinkiselle levylle painettu teksti, joka kuvaa muistettavaa henkilöä. Tekstissä on tavallisesti henkilön nimi, syntymäaika ja lyhyesti tietoja hänen kuolemaansa johtaneista tapahtumista ja niiden ajoista.

Syksyyn 2021 mennessä muistokiviä on asennettu eri puolille Eurooppaa noin 75 000 kappaletta.

Suomessa kompastuskiviä Natsi-Saksaan karkotettujen juutalaisten muistoksi asentaa ja ylläpitää Holokaustin uhrien muisto ry. Suomen ensimmäiset kompastuskivet muurattiin Helsinkiin Munkkiniemen Puistotielle kesäkuussa 2018.

Suomeen on tähän mennessä asennettu seitsemän muistokiveä, jotka sijaitsevat kaikki Helsingissä. Turkuun nyt asennettava muistokivi on kahdeksas.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTurun pormestari: ”Rauhankävelyllä voi muistuttaa siitä, että toivoa on aina” – Katso mistä uskontojen rauhankävelyt lähtevät tänään
Seuraava artikkeliKirkkoherra Sammeli Juntunen lähtee ehdolle Mikkelin hiippakunnan piispanvaaliin

Ei näytettäviä viestejä