Suomen kirjallisen historian alkuvaiheet ovat nyt verkossa

KirjavakeskiaikaKirjava keskiaika -verkkoteoksen ja Fragmenta membranea  -tietokannan.

Dosentti Tuomas Heikkilän vetämän tutkimusryhmän toteuttama Kirjava keskiaika -verkkoteos avaa Suomen vanhinta kirjallista kulttuuria noin tuhannen vuoden takaa aina 1500-luvulle saakka. Teokseen on digitoitu käsin kirjoitettuja ja painettuja kirjoja, tekstien jäänteitä, asiakirjoja, taidetta ja kirjaimin varustettuja arkiesineitä.

– Verkkoteos kumoaa sen käsityksen, että Suomi olisi ollut kulttuurisesti syrjäinen maa keskiajalla. Monimuotoista kirjallista kulttuuria on ollut maassamme jo tuhannen vuoden ajan. Yhteensä lähes 19 000 säilynyttä käsikirjoitussivua eri muodoissaan, joista 9 319 pergamentteja, ovat elävä todiste tästä, Heikkilä kertoo.

Kirkollisista pergamenteista oli tehty tilikirjojen kansia, mikä takasi niiden säilymisen. 1800-luvulla kannet irrotettiin ja pantiin säilöön. Vuonna 2008 Kansalliskirjastossa aloitettiin tutkimusprojekti, jonka tuloksena pergamentit ovat nyt järjestyksessä ja tutkijoiden saatavilla.

Laajasta materiaalista koottiin verkkoteos Kirjava keskiaika, joka on suunnattu suurelle yleisölle sekä englanninkielinen tutkijoille kohdennettu tietokanta Fragmenta membranea.

Käsikirjoitustutkijoitten laatima yleistajuinen teos Kirjava keskiaika on toteutettu Koneen Säätiön tuella. Fragmenta membranea -tietokanta on toteutettu tutkijoitten ja Kansalliskirjaston yhteistyönä ja Helsingin Sanomain Säätiön tuella.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRuotsissa avattiin kirkollinen blogiportaali
Seuraava artikkeliTutkimus kiinnostui uskonnosta ja maallisesta mediassa

Ei näytettäviä viestejä