Suomen Lähetyslentäjät hakee kirkon lähetysjärjestöksi – toiveena myös Malmin lentokentän säilyminen

Suomen Lähetyslentäjät hakee evankelis-luterilaisen kirkon viralliseksi lähetysjärjestöksi. Lähetyslentotoimintaan keskittyvä yhdistys on toimittanut kirkkohallitukselle hakemuksen lähetystyön perussopimuksen solmimiseksi.

Lähetyslentäjät on osa kansainvälistä lähetyslentojärjestö Mission Aviation Fellowshipia (MAF). Ekumeeninen järjestö lentää pienkoneilla avustus- ja sairaankuljetuslentoja alueilla, joissa on huonot kulkuyhteydet. Se on myös osallistunut avustustöihin katastrofialueilla esimerkiksi Haitissa ja Nepalissa. Järjestöllä on 130 pienkonetta 30 maassa.

”Toivomme aitoa vuoropuhelua”

Suomen Lähetyslentäjien toiminnanjohtajan Janne Ropposen mukaan tarkoituksena ei ole tehdä kirkon lähetystyöstä entistä pirstaleisempaa vaan vahvistaa seurakuntien osallistumista lähetystyöhön niillä alueilla, joilla tarvitaan lähetyslentotyötä. Tällä hetkellä evankelis-luterilaisen kirkon yhteydessä toimii seitsemän lähetysjärjestöä.

– Ymmärrän, että jotkut miettivät, että tässä tulee vain yksi toimija lisää. Lähetysjärjestöjen määrä ei kuitenkaan ole se pääasia. Toivomme nyt aitoa ja reipasta vuoropuhelua, Ropponen sanoo.

Ropponen muistuttaa, että Suomen Lähetyslentäjät ei ole uusi toimija vaan sen toiminta on alkanut vuonna 1976. Kattojärjestö MAF perustettiin vuonna 1945. Vuosien varrella yli 50 suomalaista on palvellut MAF:n lentotehtävissä. Lisäksi järjestö on lähettänyt työkentille mekaanikkoja ja hallintohenkilökuntaa.

Lähetyslentäjät arvioivat, että virallisena lähetysjärjestönä sen työ olisi sekä vähemmän byrokraattista että todennäköisesti myös edullisempaa kuin ennen. Tämä johtuu Ropposen mukaan muun muassa siitä, että järjestö ei rakenna omaa työalueorganisaatiota Suomeen tai työalueelle, vaan kansainvälisen MAF:n lentotoimintaa varten tarvitsema organisaatio hoitaa asian jo valmiiksi.

Tähän asti Lähetyslentäjät on toiminut muiden lähetysjärjestöjen, enimmäkseen Suomen Lähetysseuran kautta. Viime vuosina järjestöt eivät kuitenkaan ole voineet lähettää työntekijöitä MAF:n työhön. Virallisena lähetysjärjestönä Lähetyslentäjät voisi helpommin neuvotella työntekijöiden lähettämisestä suoraan seurakuntien kanssa.

– Haluamme toimia yhdessä seurakuntien kanssa. Lähetystyö on seurakuntien työtä, Ropponen linjaa.

Lähetyslentäjät sai kokemusta uusien sopimusten neuvottelusta jo tämän vuoden alussa, kun aikaisemmin Lähetysseuran työyhteydessä toimineen lentolähettiperheen sopimus päättyi. Perheen lähettäneet seurakunnat olivat kuitenkin halukkaita jatkamaan yhteistyötä, ja uudet sopimukset solmittiin lopulta suoraan MAF:n ja seurakuntien välillä.

Ropposen mukaan lähetyslentotyö herättää jatkuvaa kiinnostusta seurakunnissa ympäri Suomea. Järjestön kotisivuilla kolmisenkymmentä kirkkoherraa ilmaisee tukensa perussopimuksen solmimiselle.

Mielessä myös Malmin kohtalo

Suomen Lähetyslentäjillä on Suomessa kolme työntekijää. Yhdistyksen toimisto sijaitsee Malmin lentokentällä Helsingissä. Lähetyslentäjät seuraavatkin tarkasti Helsingin kaupungin suunnitelmia kaavoittaa Malmin lentokenttä asunnoiksi. Toiminnanjohtaja Ropponen kertoo suhtautuvansa tilanteeseen levollisesti. Lopullista ratkaisua kentän kohtalosta ei ole vielä tehty.

– Malmi on meille kotipesä, hirveän tärkeä paikka. Lentokentän siirtäminen hankaloittaisi koulutustoimintaamme.

Malmin lentokentällä yhdistyksen Cessna-pienkoneella harjoittelevat myös tulevat lähetyslentäjät. Ropposen mukaan virallisena lähetysjärjestönä yhdistys pystyisi tulevaisuudessa värväämään tehokkaammin myös uusia työntekijöitä.

– MAF:n työtä rajoittaa monessa paikassa eniten työvoimapula. Etsimme ihmisiä, jotka haluaisivat osallistua toimintaamme myös lähetettyinä työntekijöinä.

Kuva: MAF Suomi / Dave Forney. MAF:n koneet lentävät myös Etelä-Sudanissa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkoherraraati: Sidonnaisuudet pitäisi ilmoittaa myös kirkon vaaleissa – mikä saa olla yksityistä?
Seuraava artikkeliLestadiolainen Rauhan Sana liittyi Suomen teologisen instituutin jäsenjärjestöksi

Ei näytettäviä viestejä