Suomen NMKY on määritellyt uudestaan suhdettaan kristillisyyteen ja liikkeen hengelliseen perintöön. Tiedotteessaan NMKY (Nuorten Miesten Kristillisten Yhdistysten Liitto) korostaa, että se haluaa tarjota turvallisempia tiloja nuorille ”riippumatta tämän uskontokunnasta tai maailmankatsomuksesta”.
Järjestö alleviivaa lisäksi, ettei se ole osa mitään kirkkokuntaan eikä pyri määrittämään yksilön hengellisyyttä. Suomen NMKY:n Liiton pääsihteeri Juha Virtanen kertoo Kotimaalle, että tehty linjaus liittyy pitkälliseen keskusteluun ja on harkitun pohdinnan tulos.
– Paljon on aikaa kulunut siitä, kun järjestömme 185 vuotta sitten perustettiin. Meidän on täytynyt uudelleenarvioida sitä, mitä nimessämme oleva sana ”kristillinen” tarkoittaa meille tänä päivänä.
Virtanen kertoo, että uskontosuhteen kartoittaminen on olennainen asia myös heidän asiakkailleen.
– Me liikutamme ja leikitämme noin 10 000 lasta ja nuorta viikottain tässä maassa. Huoltajilla ja vanhemmilla on kaikki oikeus olla kiinnostuneita siitä, mitkä ovat arvomme ja tavoitteemme.
Virtanen muistuttaa, että toiminta lähtee yhä edelleen kristillisistä arvoista. Virtanen kertoo niiden NMKY:n kontekstissa merkitsevän sitä, että jokainen on tervetullut sellaisena kuin on ja tulee kohdatuksi itsenään.
– Hengellisyys on henkilökohtainen ja intiimi asia. Me korostamme hengellistä hyvinvointia. Jokainen saa ilmaista hengellisyytensä, kunhan tekee sen muita kunnioittaen. Linjauksemme on selkeä. Toimintamme perustuu kristillisiin arvoihin, mutta emme siirrä kristillistä tunnustusta.
Virtanen kertoo, että heidän toimintansa tavoittaa hyvin moninaisista etnisistä, kielellistä ja uskonnollista taustoista tulevaa joukkoa. Siksikään NMKY:n työ ei pyri muuttamaan kenenkään elämänkatsomusta.
– Vaikka kunnioitamme ihmisen hengellisyyttä, kenenkään ei tarvitse olla hengellinen tai pyrkiä sitä kohti.
Helsingin NMKY:n hallituksen puheenjohtaja piispa Teemu Laajasalo kertoo NMKY:n tiedotteessa, että kristillisyyttä eletään Namikan arvojen kautta joka päivä todeksi.
”Kaikki pääsevät mukaan, aivan jokaista ihmistä kunnioitetaan ja arvostetaan samalla tavalla, taustoja ei kysellä ja jokaisella on mahdollisuus osallistua yhdenvertaisesti”, piispa Laajasalo summaa linjauksen.
Lue myös:
Korjaus 27.3. klo 21.47. Korjattu kirjoitusvirheet kuvatekstistä.