Suomen somalien yhdistystoiminta tarjoaa väylän mielekkääseen työhön ja kehitysapuun. Asia selviää tuoreesta Jyväskylän yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjatutkimuksesta.
Päivi Pirkkalainen tarkasteli väitöstutkimuksessaan Suomen somalien yhdistystoimintaa ja selvitti, millaisia merkityksiä yhdistyksillä on niissä toimiville somaleille, suomalaiselle yhteiskunnalle sekä lähtömaassa, Somaliassa, edelleen asuville ihmisille.
– Suomen somalit ovat suurin afrikkalaistaustainen ja kolmanneksi suurin vieraskielinen ryhmä Suomessa. Julkisuudessa somalit esitetään usein negatiivisten asioiden yhteydessä, kuten toimijoina rikoksissa tai konflikteissa. Heidän aktiivinen yhdistystoimintansa, joka usein tähtää juuri näiden ongelmien poistamiseen, on jäänyt taka-alalle, Pirkkalainen huomauttaa.
Suomessa somaliyhdistyksillä on monia merkityksiä sekä niissä toimiville yksilöille että yhteiskunnalle. Somalien työllisyystilanne Suomessa on heikko, joka on osaltaan johtanut erityisesti korkeasti koulutettujen sosiaalisen statuksen alenemiseen.
Yhdistystoiminta voi osaltaan paikata tätä aukkoa tarjoamalla väylän tehdä mielekästä työtä, joskin vapaaehtoista. Suomen maahanmuutto- ja kotoutumisasioista vastaavien viranomaisten kannalta yhdistykset ovat hyvä väylä konsultoida ja neuvotella somaliyhteisöä koskevissa kysymyksissä.
Somalien yhdistystoiminta linkittyy usein myös alkuperäiseen kotimaahan, Somaliaan. Äärimmäinen köyhyys, palvelujen, tietotaidon, resurssien ja työpaikkojen puute Somaliassa on luonut tilanteen, jossa ulkomailla asuvilta somaleilta odotetaan suurta panostusta. Kehitysyhteistyö yhdistysten puitteissa on yksi tapa vastata näihin ylirajaisiin velvollisuuksiin.
Suurin osa Suomen somaliyhdistysaktiiveista on Suomen kansalaisia ja positiivisia esimerkkejä siitä, miten kielitaito, suomalaisen yhteiskunnan ja byrokratian tuntemus sekä verkostot Suomessa ovat edesauttaneet yhdistysten kehittymistä niin, että ulkopuolista hankerahoitusta on ollut mahdollista saada. Tällä hetkellä 14 somalitaustaisten ihmisten johtamaa yhdistystä saa ulkoministeriön kansalaisjärjestö-hanketukea kehitysprojekteille eri osissa Somaliaa.
Väitöstilaisuus 19.12.2013.
Kuvassa Päivi Pirkkalainen.