Suomen Vapaakirkko lahjoittaa lähetyskentiltä kerätyt etnografiset esinekokoelmansa Suomen kansallismuseoon kuuluvalle Kulttuurien museolle. Noin 600 esineen kokoelma on Suomessa erittäin merkittävä. Se sisältää esineistöä eri maista Aasiasta ja Afrikasta. Lahjoituksen myötä siitä tulee osa kansalliskokoelmaa.
Kansallismuseossa kokoelma tutkitaan ja konservoidaan. Valtaosa kokoelman vanhimmasta esineistöstä on peräisin Intiasta Himalajan etelärinteiltä, jonne vapaakirkollinen Skandinaavinen Allianssilähetys perusti ensimmäiset lähetysasemansa 1800-luvun lopulla.
Himalajan-lähetyksen määränpää oli Tiibet, jonne ei kuitenkaan poliittisista syistä ollut pääsyä. Pyrkimys päästä Tiibetiin näkyy silti kokoelman sisällössä. Lähetysasemille hankittiin muun muassa pukuja ja rituaaliesineitä kertomaan tiibetiläisten tavoista ja uskonnosta.
Kotimaassa käydessään lähetystyöntekijät esittelivät esineistöä suomalaiselle yleisölle tarkoituksena hankkia varoja ulkolähetyksen kustannuksiin. Samalla esineistö kertoi vieraista kulttuureista.
Kotimaassa kiertäneiden matkalaukkunäyttelyiden lisäksi esineistö on ollut esillä Vapaakirkon omissa näyttelyissä. Esineitä on myös lainattu museonäyttelyihin, kuten Tampereen Vapriikissa 2008 esillä olleeseen laajaan Tiibet-näyttelyyn.
Uusi kokoelma täydentää museoon jo 1900-luvun alussa hankittua Vapaakirkon Himalaja-kokoelmaa, joka sisältää esimerkiksi ensimmäiset bhutanilaiset esineet Suomen museokokoelmissa.
Kuva: Pilvi Vainioinen/Kulttuurien museo
Ilmoita asiavirheestä