Shamanismista kiinnostunut voi nyky-Suomessa opiskella siihen liittyviä taitoja viikonlopun mittaisella peruskurssilla. Jaana Kouri on pitänyt kursseja aiheesta jo kymmenen vuoden ajan kotikaupungissaan Turussa sekä Keski-Suomessa ja Lapissa.
– Pidän kaksi-kolme kertaa vuodessa tällaisen peruskurssiviikonlopun. Esimerkiksi Huhdasjärvellä ja Kiteellä ihmiset voivat tulla ”kurssikeskukseen” tavallaan retriittiin ja irrottautua normaaliarjestaan, toteaa Kouri, joka on yksi harvoista shamaanikouluttajista.
Yle Uutisten haastattelussa Kouri arveli erään kiinnostusta lisäävän seikan shamanismissa olevan, että se tuo esiin elämän ja toisten ihmisten kunnioitusta. Kourin mukaan kiinnostus shamanismiin on tasaista. Se on hänen mielestään osa laajempaa ilmiötä ja kuvastaa ihmisten kasvanutta kiinnostusta omaan hyvinvointiin.
– Meillä on Suomessa ennen kristinuskoa ollut hyvin vahva shamanistinen perinne ja ihmiset hakevat tätä kautta tavallaan juuria itselleen. Kurssi voi olla myös elämänkatsomuksellisen tien ja henkisen tien etsimistä. Jotkut taas tähtäävät siihen, että kurssin jälkeen pystyvät parantamaan. Tätähän käytetään maailmalla jopa perinteisen lääketieteen kanssa rinnakkain vaihtoehtoisena parantamisen muotona, Kouri sanoo Kotimaa24:lle.
Tieto shamaanikurssin järjestämisestä on Kourin mukaan herättänyt yleensä vähänlaisesti intohimoja. Edes kurssipaikan lähistön kirkko tai seurakuntalaiset eivät ole erityisemmin reagoineet, vaan tilanteeseen on suhtauduttu maltillisesti. Kourin käsityksen mukaan shamanismi ei ole uskonto, vaan tekniikka, joka toki saattaa johtaa uskonnollisiin kokemuksiin.
– Kursseilla on ollut mukana kristittyjä. Peruskurssille tuleville sanonkin, ettei kurssin sisältö ole ristiriidassa kristinuskon kanssa. Toki voin ymmärtää, että jokin kirkollinen liike voi kokea tämän uskonnon vastaiseksi, mutta emme ole saaneet osaksemme mitään ikävää kohtelua.
Ilmoita asiavirheestä