Suomessa tiedetään kastisorrosta muita maita paremmin

IDSN

Eurooppalaisen vertailututkimuksen mukaan suomalaisista 74 prosenttia tietää kastisorrosta, kun eurooppalaisista asian tuntee keskimäärin vain 61 prosenttia.

Vertailututkimuksen kahdeksan eurooppalaisen valtion (Belgia, Hollanti, Iso-Britannia, Norja, Ruotsi, Saksa, Suomi ja Tanska) kansalaisista teki Dalitien kansainvälisen solidaarisuusverkoston (International Dalit Solidarity Network – IDSN) toimesta YouGov-tutkimuslaitos. Norjalaisten tiedon taso oli lähinnä suomalaisia (70 %).

Sana dalit on sen sijaan sekä Suomessa että muissa Euroopan maissa vielä varsin tuntematon. Vain seitsemän prosenttia suomalaista tietää sen tarkoittavan kastilaitoksen alimmalla portaalla, käytännössä kastilaitoksen ulkopuolella elävää kastitonta, koskettamatonta. Hollantilaisista sanan tuntee kymmenen prosenttia, muista harvemmat. Paras tieto oli korkeimmin koulutetuilla sekä nuorimmalla, 18–34-vuotiaiden ikäryhmällä.

Tärkeimmät tietolähteet kastisortoon liittyvissä kysymyksissä ovat tiedotusvälineet ja koulu. Suomessa koulun merkitys on korkeampi kuin muualla (56 %). Tiedotusvälineistä tietonsa saavat etenkin saksalaiset (70 %).

Suomalaiset: Kansainvälisen yhteisön tuettava daliteja

Vain 49 prosenttia kaikista vastaajista pitää kastisyrjintää globaalina ihmisoikeuskysymyksenä. Suomessa näin ajattelevien osuus oli korkein, 57 prosenttia. Samoin suomalaisista 57 prosenttia katsoo, että kansainvälisen yhteisön pitää tukea daliteja heidän kamppailussaan, kun hollantilaisista näin ajattelee vain viidennes.

Jopa kolme neljästä vastaajasta katsoo, että eurooppalaisten hallitusten ja poliitikkojen, Euroopan Unionin, YK:n sekä kastikäytäntöjä toteuttavissa maissa työskentelevien yritysten pitää vaikuttaa kastisorron ehkäisemiseksi. Norjalaiset ja suomalaiset sijoittuvat tässäkin kärkeen. Vastaajista monet sanovat olevansa valmiita allekirjoittamaan anomuksia, levittämään tietoa sekä osallistumaan vaikuttamistyötä edistäviin tilaisuuksiin.

Huhti-toukokuussa 2011 toteutettuun tutkimukseen osallistui noin 1000 vastaajaa kustakin maasta. Tutkimuksen tulokset julkistetaan Stop Caste Discrimination! – Workshop on dalit rights in Nepal -seminaarissa Pikkuparlamentin kansalaisinfossa Helsingissä. Seminaarin järjesti Suomen Lähetysseura.

Dalitien solidaarisuusverkosto on IDSN:n Suomessa toimiva jäsenjärjestö, joka tukee ja tekee tunnetuksi dalitien ihmisoikeuskamppailua.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliÖstman pettyi ministereihin
Seuraava artikkeliDiakoniabarometri: Vanhustyö ja kotikäynnit nousussa

Ei näytettäviä viestejä