Suomen suosituin vihkikirkko on tänäkin vuonna Vantaalla sijaitseva Pyhän Laurin kirkko, jossa 76 paria vihitään tai siunataan kesä–elokuun aikana. Asiasta kertoo Kirkon viestintä tiedotteessaan.
Helsingissä suosituin vihkikirkko on Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Vanha kirkko, jossa vihitään ja siunataan kesäkuukausina noin 60 paria. Helsingin tuomiokirkossa vihkimisiä ja avioliittoon siunaamisia on yhteensä runsaat 50. Kolmanneksi suosituin vihkikirkko Helsingissä on Punavuoressa uusgoottilaista tyyliä edustava Johanneksenkirkko, jossa 41 paria saa toisensa.
Espoossa kärkipaikkaa pitää Espoon tuomiokirkko, Jyväskylässä Kaupunginkirkko, Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa Oulujoen kirkko sekä Rovaniemellä Rovaniemen pääkirkko. Inarissa naimisiin menevät suosivat Ivalon ja Inarin kotikirkkoja. Lapin turistit suosivat Saariselän kappelia tai Pielpajärven historiallista erämaakirkkoa, jonne pääsee pelkästään jalkaisin tai helikopterilla.
Viikonpäivistä suosituin vihkipäivä on lauantai. Tämän kesän ylivoimaisesti suosituin päivä on lauantaina 18.8.2018. Kellonajoista suosituimmiksi osoittautuvat iltapäiväajat, etenkin kello 13 ja 14.
Oulujoen seurakunnan seurakuntasihteeri Raija Vikström näkee, että päivämäärien symboliikka on nykyihmisten trendi.
– Sillä halutaan erottua muista ja saada persoonallisempi hääpäivä.
Kesähääsesongissa on ollut havaittavissa joitakin muutoksia. Vikström kertoo tiedotteessa, että 2000-luvulla alkaneen suuntauksen mukaan kesähäät siirtyvät myöhäisempään ajankohtaan kesällä. Useissa seurakunnissa tämä tarkoittaa sitä, että vilkkain hääsesonki ajoittuu heinä- ja syyskuun välille. Joissain suosituissa vihkikirkoissa hääsesonki loppuu vasta lokakuussa.
– Emme ole suorittaneet kyselyä hääpareille siitä, miksi kesäkuu ei ole enää suosittu hääkuukausi. Todennäköistä on, että kesäkuun alkuun sattuu valmistujaisjuhlia ja juhannus on myös sellaista aikaa, jolloin häitä ei haluta pitää. Jotkut ovat sanoneet, että ihmiset eivät halua lähteä juhannuksena häihin, kun haluavat olla jossain muualla, Vikström kertoo Kotimaa24:lle.
Vikström näkee myös säiden vaikuttavan kesähäiden ajankohtaan.
– Oletettavaa on, että nykyisin kesäiset kelit ajoittuvat enemmänkin heinä-, elo- ja syyskuulle.
Kesävihkimiset eivät rajoitu pelkästään kirkkorakennuksiin, vaan vihkimistilaisuuksia järjestetään myös ihmisten kodeissa, juhlapaikoilla ja esimerkiksi meren rannalla.
Kuva: Lotta Numminen / Kirkon kuvapankki. Pyhän Laurin kirkko Vantaalla.
Ilmoita asiavirheestä