Suurperheen äiti, luottamushenkilö Mari Matikainen iloitsee seurakunnan maksuttomasta päiväkerhosta

Harva tulee ajatelleeksi, miten laaja-alaista työtä seurakunnat tekevät, toteaa Joensuun Rantakylän seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen Mari Matikainen.

– Se kattaa koko ihmisen elämän perhekerhoista ikäihmisten toimintaan. Melkein kaikki seurakunnan toiminta on sosiaalista työtä, Matikainen sanoo.

Rantakylän seurakunta kuuluu Joensuun seurakuntayhtymään. Matikainen on Rantakylän seurakuntaneuvostossa kolmatta kautta ja kuuluu myös yhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon.

– Kotiäitivuosina kävin ahkerasti seurakunnan perhekerhossa lasteni kanssa. Perhetyönohjaaja houkutteli ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin. Olin puolueisiin sitoutumattomana ehdokkaana ja tulin valituksi ensimmäisellä yrityksellä 12 vuotta sitten.

Matikainen elää nyt 49-vuotiaana jälleen ruuhkavuosia. Kaksi vuotta sitten hankittu lähihoitajan tutkinto antoi heti työtä, lisäksi hän opiskelee sairaanhoitajaksi. Perheen 11 lapsesta vanhin on 25-vuotias ja nuorin 7-vuotias. Lapsista kahdeksan asuu vielä kotona. Iloa elämään tuo myös kolmevuotias lapsenlapsi.

”Olin tyytyväinen kun seurakunnassamme poistettiin päiväkerhomaksu”

Mari Matikaiselle toimiminen seurakunnan luottamustehtävissä on ollut mukavaa ja palkitsevaa. Seurakuntaneuvoston ja yhtymävaltuuston jäsenyyden lisäksi hän on kuulunut perheasiaintyöryhmään ja kuuluu edelleen lapsityöryhmään.

Lapsi- ja perhetyö ovat olleet hänelle alusta asti tärkeitä asioita, niitä hän on halunnut tuoda esille kokouksissa.

– Tuntuu, että pystyn vaikuttamaan asioihin ja antamaan oman panokseni seurakunnan kehittämiseen.

Palkitsevimmillaan luottamushenkilön työ on silloin, kun voi viedä eteenpäin seurakuntalaisten kannalta hyviä asioita.

– Olin erittäin tyytyväinen, kun seurakunnassamme poistettiin päiväkerhomaksu. Maksu ei toki lasta kohti ollut kallis, mutta usean sisaruksen perheessä maksu saattaa muodostua kynnykseksi. Nyt kaikki voivat osallistua perheen tuloihin ja kokoon katsomatta.

– Päiväkerhot ovatkin suosittuja seurakunnassamme.

Työntekijävalinnat ovat vaikea paikka: ”Hyväkin ehdokkaita joutuu hylkäämään”

Rantakylän seurakunta on Mari Matikaisen mukaan valtavan hyvä seurakunta.

– Uudet jäsenet otetaan joukkoon mukaan lämpimästi. Seurakuntamme alueelle on muuttanut paljon maahanmuuttajia, jotka on otettu mukaan rikastavana tekijänä, Matikainen kiittää.

Erityiskiitoksen hän antaa seurakunnan työntekijöille, jotka tekevät työtä sydämellään.

Rantakylän seurakunta on lähivuosina uuden edessä, kun nykyinen kirkkoherra Tuomo Käyhkö on jäämässä ansaituille eläkepäiville.

– Aikaisemmin seurakuntalaiset valitsivat kirkkoherran, mutta nykykäytännön mukaan seurakuntaneuvosto tekee valinnan. Olemme siinä asiassa paljon vartijoina seurakuntalaisten edustajina, Mari Matikainen pohtii tulevaa.

Hänen mielestään juuri viranhaltijoiden ja työntekijöiden valinnat ovat olleet luottamushenkilövuosien vaikeimpia paikkoja.

– Kun joutuu valitsemaan kahdesta erittäin hyvästä, toisen joutuu tavallaan hylkäämään, kun mieluiten valitsisi molemmat.

Mari Matikainen luonnehtii Rantakylän seurakuntaneuvoston toimintaa sopuisaksi.

– Kokouksia on kerran kuukaudessa ja ne ovat miellyttäviä tilaisuuksia. Neuvostoon kuuluu monenikäisiä ja monenlaisia ihmisiä eri ammattiryhmistä. Jokainen tuo oman osaamisensa ja kokemuksensa. Politiikka ei näy millään tavalla neuvoston toiminnassa.

Miten tavoittaa nuoret aikuiset?

Perhe-, lapsi- ja nuorisotyö sekä toisaalta ikäihmisten parissa tehtävä työ on vilkasta kaupunkiseurakunnassa.

– Haasteena ovat nuoret aikuiset. Miten seurakunta tavoittaisi heidät? Monilla nuorilla aikuisilla on ruuhkavuodet työn ja perheen vuoksi, Mari Matikainen pohtii.

Hänelle itselleen seurakunnan toiminta oli merkittävä henkireikä kotiäitivuosina. Perhekerho edistää hänen mukaansa monin tavoin lasten ja äitien hyvinvointia.

– Siellä tapasin toisia äitejä ja lapset pääsivät leikkimään toisten lasten kanssa. Samalla lapset oppivat itselleni tärkeitä kristillisiä arvoja. Nyt teini-ikäisinä he tietysti ovat hyvin kriittisiä, mutta he ovat saaneet kristillisen kasvatuksen ja voivat valita oman tiensä, Mari Matikainen kertoo.

”Haluaisin kohdata kirkosta eronneita ja ymmärtää eroamisen syitä”

Seurakuntien ja koko luterilaisen kirkon ongelmana on kirkosta eroaminen. Vaikka kirkosta eroaminen ei ole ollut mitenkään poikkeuksellisen vilkasta Rantakylän seurakunnassa, tietyt valtakunnalliset eroamispiikit näkyivät sielläkin.

– Uskonto ja kirkkoon kuuluminen ovat tietysti jokaisen henkilökohtainen asia. Haluaisin kuitenkin kohdata henkilöitä, jotka ovat eronneet kirkosta ja kysyä, mikä sai heidät eroamaan. Se olisi tärkeää tietoa seurakunnillekin. Jokainen kirkosta eronnut on seurakunnalle menetetty jäsen.

Pohjois-Karjalaan on syntymässä laaja Siun seurakunta -yhtymä, johon myös Rantakylän seurakunta osana Joensuun seurakuntayhtymää kuuluisi. Suunnitelmat eivät ole vielä kovinkaan paljon herättäneet keskustelua Rantakylässä.

– Toivon, että pienet syrjäiset seurakunnat eivät jää suuressa yhtymässä muita huonompaan asemaan, seurakuntien toiminta pitäisi turvata sielläkin, Mari Matikainen pohtii.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliYli 150 pappia vetoaa unisex-puvun puolesta – mitä sanoo piispainkokous?
Seuraava artikkeliVohvelikirkosta sovintopajoihin – kirkon parhaat innovaatiot jakoon!

Ei näytettäviä viestejä