Seinäjokelainen Leena Ylimäki on tehnyt jo muutaman vuoden työkseen teatteria alle kouluikäisille lapsille. Omat pienet lapset sekä kaksinkertainen kokemus synnytyksen jälkeisestä masennuksesta herättivät Ylimäen kehittelemään ideaa myös kristillisestä vauvateatterista.
– Olen joutunut käsittelemään paljon masennukseen liittyviä kokemuksia ja tajunnut, että aikuisilla voi olla aivan kaikenlaisia tunteita lapsiaan kohtaan. Samalla olen ymmärtänyt, miten suuri merkitys on sillä, että ulkopuoliset muistuttavat vanhempia siitä, miten suuri lahja ja ihme vauva on, Ylimäki sanoo.
Hyvää oloa ja lempeää vuorovaikutusta
Suuri ihme -vauvateatterihetki on perheen pienimmille suunnattu draamallinen aistimatka. Noin puolen tunnin mittainen esitys on tarkoitettu 3–18 kuukauden ikäisille vauvoille seurattavaksi yhdessä oman vanhemman tai muun läheisen aikuisen kanssa. Esitys antaa aistielämyksiä vauvoille, tukee vauvan ja aikuisen välistä vuorovaikutusta sekä kertoo aikuisille Jumalan luomistyöstä ja suuresta ihmeestä: omasta pienestä lapsesta.
Esityksessä käydään draaman, lorujen, musiikin ja liikkeiden avulla läpi luomiskertomusta maailman synnystä ihmisen luomiseen. Katselemisen ja kuuntelemisen lisäksi esityksen aikana vauvat pääsevät tunnustelemaan rekvisiittaa. Esitys päättyy psalmin 139 sanoihin.
– Toivon, että esitykseen tuleville aikuisille jäisi muistiin ja vanhemmuuden tueksi se kokemus, miten lasta voi silitellä ja keinutella, miten hänen kanssaan voi leikkiä huivilla ja miten molemmilla oli siinä hetkessä hyvä olla.
Vauvateatterihetki etenee hitaasti, jolloin vauva ehtii seuraamaan tarinan kulkua ja siinä tapahtuvia muutoksia. Vauvat saavat reagoida esitykseen omalla tavallaan; esityksessä on myös lupa nauraa, itkeä, nukkua, syödä tai vaikka ryömiä ympäriinsä.
– Esityksessä ei ole kovia ääniä, räikeitä valoja tai muita suuria ärsykkeitä. Soittimina käytän muun muassa kellopeliä, kanteletta ja sadeputkea, Ylimäki kertoo.
Vauvateatteri houkuttelee uusia ihmisiä seurakuntaan
Vauvateatteriesitys on oiva keino kutsua seurakunnan toimintaan mukaan myös niitä perheitä, jotka eivät ole aiemmin toimintaan osallistuneet. Esityksestä on annettu erittäin myönteistä palautetta. Tutusta luomiskertomuksesta avautuu aikuisellekin uusia näkökulmia, kun sitä käsitellään vauvoille sopivin tavoin.
– Aikuiset ovat kuvanneet järisyttäväksi ja hämmentäväksi esimerkiksi sen, kun kerrotaan Jumalan luoneen ihmisen omaksi kuvakseen ja samaan aikaan kurkistellaan vauvan kanssa peiliin, Ylimäki hymyilee.
Leena Ylimäen yrityksen nimi on Draamapurkki. Draamapurkin esityksiä on nähty seurakuntien eri tilaisuuksien ja hengellisten kesäjuhlien lisäksi muun muassa kirjastoissa, kouluissa ja lastentapahtumissa. Syksyllä 2015 Suuri ihme on nähtävissä esimerkiksi Ilmajoen ja Kauhajoen seurakunnissa.
Kuva: Tommi Ylimäki
Juttu on julkaistu myös Kotimaa Prossa.
Ilmoita asiavirheestä