Tänään ja huomenna yhdeksän kaupungin kadut täyttyvät pantapaitaisista, kun kuuden vuoden välein järjestettävä synodaalikokous kokoaa papit ja Tampereella myös diakonit hiippakunnittain yhteen.
Tampereen hiippakunnassa kokousohjelmassa oli tänään urbaani pyhiinvaellus, jossa osallistujat jakaantuivat yli 40 eri kohteeseen pohtimaan armoa ja armottomuutta.
Yksi tutustumiskohteista oli Hervannassa sijaitseva poliisiammattikorkeakoulu. Noin kymmenen hengen ryhmä pappeja ja diakoneja pääsi tutustumaan ylikomisario Jukka Salomaan johdolla poliisin voimankäyttökoulutukseen niin tatamilla kuin hiekkakentälläkin.
– Kun te papit puhutte armosta, me puhumme poliisissa lievimmästä tehokkaasta ja toimivasta voimankäytöstä.
– Poliiseina menemme yleensä tilanteisiin, joista muut pyrkivät pois. Vaikka vastassa oleva henkilö olisi tehnyt kuinka kauhean teon, poliisin on kohdeltava oikeudenmukaisesti ja inhimillisesti myös häntä, Salomaa sanoi.
Keskusteluissa poliisikouluttajien ja pyhiinvaeltajien välillä nousivat esiin pelko, stressi ja muut tunteet sekä niiden hallinta, ammatillisuus, pyrkimys ymmärtää kaikkia osapuolia ja perusteellisen koulutuksen tärkeys.
Poliisin, papin ja diakonin ammateista löytyi yhtymäkohtia. Kaikissa ollaan tekemisissä ihmisten ongelmien ja hädän kanssa. Tärkein työkalu on suu, asioista pyritään selviämään puhumalla. Tehtävänä on tukea ja suojella myös heitä, jotka ajattelevat ja toimivat toisin kuin itsestä tuntuu oikealta.
Työntekijän ei sovi kuvitella itseään messiaaksi, joka pelastaa maailman. Jokainen työntekijä on pieni mutta tärkeä ratas isossa koneistossa. Jokaisen on oltava uskollinen omalla paikallaan ja hoidettava oma tonttinsa niin hyvin kuin mahdollista.
Lempäälän seurakuntapastori Päivi Aikasalo veti yhteen tutustumiskierroksen antia toteamalla, että on armoa, että elämme yhteiskunnassa, jossa on hyvin koulutettu ja eettisesti korkeatasoiseen toimintaan pyrkivä poliisi.
– Sitä ei aina tule ajatelleeksi, että tällaisessakin asiassa pyhä on piiloutuneena. Tässäkin meitä on armahdettu.
Nokian vs. kirkkoherra Timo Uotila pohti tapahtuman jälkimainingeissa, mitä voi tarkoittaa armollisuus esimiesasemassa.
– Olen tullut siihen tulokseen, että työelämässä armollisuus on huonon työsuorituksen sallimista. Sellaiseen minulla ei ole esimiehenä lupaa, koska toisen huono työsuoritus kaatuu jonkun muun niskaan.
Uotilan mukaan vain Jumala voi olla yhtä aikaa armollinen ja oikeudenmukainen, koska hänellä ei ole resurssivajetta.
Keski-Lahden seurakunnan nuoriso- ja rippikoulupappi Reetta Luoma on havainnut, että armo vaatii nykyään käsitteenä selittämistä.
– Se ymmärretään vain oikeudenkäyntiterminä. Minulle armo on kuitenkin ennen kaikkea Jumalan hyvyyttä meitä ihmisiä kohtaan.
Pyhiinvaelluskohteiden joukossa oli Tampereella lisäksi muun muassa uskonnollisia yhdyskuntia, tiedotusvälineiden toimituksia ja eri sosiaalialan toimijoita. Vierailuja tehtiin esimerkiksi alakoulun valmistavalle luokalle, päihteidenkäyttäjien toimintakeskukseen, Pirkanmaan Setaan ja Käpy ry:hyn, joka tukee lapsen kuoleman kokeneita perheitä. Huomenna vuorossa on synodaalikirjan käsittelyä kuudessatoista työpajassa.
Lue ensi viikon Kotimaasta laaja juttu synodaalikokouksista.
Kuva: Emilia Karhu. Joukko Tampereen synodaalikokouksen pappeja oli Nokian vs. kirkkoherran Timo Uotilan ja ylikomisario Jukka Salomaan johdolla tutustumassa poliisiammattikorkeakoulun voimankäyttöharjoitteluun.
Lue myös:
Synodaalikokouksissa myös kansainvälisiä puhujia
Tampereen hiippakunta pudotti eläkepapit pois synodaalikokouksesta, diakonit kutsuttiin
Synodaalikokous: Ensi viikolla yhdeksässä kaupungissa vilisee pappeja
Ilmoita asiavirheestä