Varmuus työpaikan säilymisestä koetaan entistäkin tärkeämmäksi työssä jaksamisessa, samalla kun työpaikan vaihtohalukkuutta koskevat näkemykset ovat hieman lisääntyneet aikaisemmasta. Tämä ilmenee 16. helmikuuta julkistetusta Kirkon työolobarometrista 2011.
Kirkon työpaikoilla lähes 90 prosenttia katsoo, että oma esimies luottaa työntekijöihinsä ja yli 80 prosenttia kokee, että omalla työpaikalla ja työyhteisössä oleviin henkilöihin voi todella luottaa. Lähes kaikki kirkon työntekijät pitävät työtään edelleen merkityksellisenä ja hyödyllisenä.
Työ koetaan henkisesti ja fyysisesti vähemmän raskaaksi verrattuna 2000-luvun puoliväliin. Kokemukset ovat pysyneet samalla tasolla kuin vuonna 2009. Vakavan työuupumuksen takia sairauslomalla olleiden osuus on lähes puolittunut vuodesta 2007. Tuolloin vielä 14 prosentilla poissaolon syy oli työuupumus.
Ristiriitoja eri henkilöstöryhmien välillä on aiempaa vähemmän. Ristiriitojen määrä esimiesten ja alaisten välillä on pysynyt ennallaan.
Syrjintä on vuoteen 2007 verrattuna vähentynyt kirkon työpaikoilla. Erityisesti eri työntekijäryhmiin kohdistuva syrjintä on vähentynyt, jopa kymmenellä prosentilla.
Kyselyyn vastanneista 44 prosenttia piti palkkaustaan kannustavana, kun kaksi vuotta aiemmin prosenttiosuus oli 38.
Tyytyväisyys johtamiseen on lisääntynyt. Vastaajista kaksi kolmesta oli tyytyväisiä lähimmän esimiehensä johtamistapaan. Neljä viidestä pitää töitä hyvin organisoituna. Kaksi kolmesta kokee kehittymismahdollisuudet työpaikassaan hyviksi.
– Työolobarometri osoittaa, että työolot ovat kehittyneet pitkällä aikavälillä myönteisesti ja että työyhteisöjen johtaminen on kohentunut”, työmarkkinajohtaja Risto Voipio Kirkon työmarkkinalaitoksesta summaa.
Tutkimuksen toteuttanut Tilastokeskus haastatteli barometriin 522 kirkon työntekijää marraskuussa 2011. Kirkkohallitus ja Työturvallisuuskeskus olivat tutkimuksen toimeksiantajat. Kirkon työoloja on selvitetty joka toinen vuosi vuodesta 2001 lähtien.
Tutustu Työalabarometriin
Ilmoita asiavirheestä