Olav Fykse Tveit. Kirkon Ulkomaanavun silmissä uskonnollinen väkivalta ei näytä lisääntyneen.
”Kirkkojen Maailmanneuvosto torjuu kaikki yritykset käyttää uskontoa psykologisen sodankäynnin, poliittisen strategian tai pelottelun välineenä”, kirjoittaa KMN:n pääsihteeri Olav Fykse Tveit kannanotossaan.
Tveitin kannanoton kirvoitti 22. kesäkuuta Al-Ghassaniyahin kylässä tapettu isä François Mourad. Ääri-islamistisen joukko hyökkäsi kylään ja pakotti sen asukkaat lähtemään. Mourad jäi muutaman nunnan ja siviilin kanssa St Anthonyn luostarin turviin, jonne Mourad oli paennut toisesta luostarista Pohjois-Syyriasta. Joukon murtautuessa luostariin Mourad asettui puolustamaan muita ihmisiä ja hänet ammuttiin, kertoo Asianews.
Tveitin mukaan radikaalit ja terroristiset ryhmät käyttävät Syyrian konfliktia hyväkseen lietsoakseen vihamielisyttä uskontojen välillä.
”He kohdistavat iskunsa harkiten kristittyihin papistoa, uskonnollisia instituutioita ja pyhäkköjä säästämättä”, Tveit sanoo. Väkivaltaisuuksien kohteeksi ovat joutuneet muutkin uskonnolliset tahot.
Kirkon Ulkomaanavun mukaan iskut uskonnollisiin kohteisiin eivät ole erityisesti lisääntyneet Syyriassa.
– Ei meille ole näkynyt, että uskontoon liittyvä provokaatio olisi lisääntynyt. Jatkuvastihan siellä tapahtuu eri uskonnollisiin ryhmiin kohdistuvaa väkivaltaa, toteaa kansainvälinen ohjelmajohtaja Jouni Hemberg.
Hembergin mukaan eri ryhmiä provosoimalla pystytään kyllä aiheuttamaan epävarmuutta ja ehkä jopa vaikuttamaan sodankäynnin tulokseen. Kirkon Ulkomaanavussa on keskitytty ennen kaikkea Syyrian humanitaariseen tilanteeseen.
– Sisarjärjestömme Syyriassa ovat toistaiseksi pystyneet toimimaan siellä, hän kertoo.
Ulkomaanavun toiminnan turvana on avun puolueettomuus, jota järjestö vaalii huolella.
– Apumme kohdistuu kaikkiin, uskonnosta riippumatta. Eli meidän pitää olla erittäin tarkkana riippumattomuudesta, sanoo Jouni Hemberg.
Ilmoita asiavirheestä