”Täällä ollaan enemmän huolissaan ihmisistä kuin kirkosta”

Kotimaa24 vieraili Belgian Antwerpenissa Benelux-maiden Suomalaisella Merimieskirkolla. Meillä tehdään joka kuu viiden leivän ja kahden kalan ihme, sanoo johtaja Taru Savelius-Latvus.

Hän viittaa siihen, että Merimieskirkon talous on kireällä. Nyt eletään juuri joulun aikaa, jolloin myyjäiset tuottavat toimintaan rahaa. Monet ihmiset tekevät myyjäisissä hiki hatussa vapaaehtoistyötä.

Benelux-maiden Suomalaisella Merimieskirkolla on toimintaa Antwerpenin lisäksi Rotterdamissa, Brysselissä ja Luxemburgissa. Toiminnan luonne on eri paikoissa erilainen. Esimerkiksi Brysselin Merimieskirkkoa voi luonnehtia ulkosuomalaisten ja matkailijoiden kirkoksi. Vaikka Antwerpenissa käy nykyisin vähän merimiehiä, yli sata vuotta palvellut kirkko on ollut viime vuosikymmeninä erityisesti rekkamiesten tärkeä hengähdyspaikka.

– Kirkon sauna on rekkamiehille hurjan tärkeä paikka, Savelius-Latvus sanoo.

Hänen miehensä, merimiespastori, dosentti Kari Latvus tekee Merimieskirkolla muun muassa kirjallisia töitä, valmistumassa on esimerkiksi Merimieskirkon teologiaan liittyvä kirja.

– Täällä ollaan enemmän huolissaan ihmisistä kuin kirkosta. Ihmisestä lähdetään liikkeelle, diakonian ja sisälähetyksen motiivi on tärkeä, Latvus kertoo Merimieskirkon toiminnan lähtökohdista.

Antwerpenin Merimieskirkko on ollut samassa rakennuksessa jo 1920-luvulta. Kirkossa on muutama huone yöpymistä varten. Anja Mortelmans aloitti kirkon emäntänä vuonna 1965 ja tekee yhä kirkolla vapaaehtoistyötä. Hän muistelee, miten vielä hänen työnsä alkuvaiheissa kirkolla vieraili paljon merimiehiä, kun 1970-luvulta kuvaan astuivat rekkamiehet, joiden todellista kulta-aikaa oli 1980-1990-luvut.

Nykyisin kirkolla käy paljon myös entisen Itä-Euroopan valtioiden rekkamiehiä.

Taru Savelius-Latvus kertoo myös, että Merimieskirkko tavoittelee laitoksista ikääntyviä suomalaissenioreita.

– Voi olla, että täällä opitut kielet häviävät eivätkä he osaa enää kuin suomea, hän kertoo.

Raha-automaattiyhdistys rahoittaa Merimieskirkon sosiaalityötä, muun muassa laivarekkatyötä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArkkipiispan haastattelua tulkittu netissä yksioikoisesti
Seuraava artikkeli”Rockfestareilla pitäisi olla ehtoollishetkiä”

Ei näytettäviä viestejä