Taj Mahalin uskonnollisesta taustasta kiistellään Intiassa

Intialainen oikeusistuin on joutunut selvittämään Taj Mahal -monumentin uskonnollista taustaa, kun hindujuristit ovat vaatineet monumentin tunnustamista hindutemppeliksi. Kiistasta kertoivat muun muassa
The Guardian
ja
Times of India

.

Agran kaupungissa Uttar Pradeshin osavaltiossa sijiaitseva Taj Mahal on 1600-luvulla eläneen Suurmogulien valtakunnan islaminuskoisen hallitsijan vaimolleen rakentama hautamausoleumi. Suurikokoinen monumentti on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi, ja sitä käy vuosittain ihastelemassa miljoonia turisteja. Monumentin yhteydessä on myös aktiivisessa käytössä oleva moskeija.

Viime vuosikymmeninä monumentin islamilainen tausta on kuitenkin joutunut epäilyksenalaiseksi. Hinduaktivistit uskovat, että todellisuudessa Taj Mahal on alkujaan ollut Shiva-jumalalle omistettu temppeli, jonka muslimihallitsijat ovat myöhemmin muokanneet oman makunsa mukaiseksi. Vuonna 2000 väite kävi jopa Intian korkeimmassa oikeudessa, joka kuitenkin kieltäytyi käsittelemästä asiaa.

India Timesin mukaan tällä hetkellä käsittelyssä olevassa haasteessa hindujuristit vaativat, että hallitsijan ja tämän vaimon hauta-arkut poistetaan monumentin sisältä ja että muslimien oikeutta harjoittaa uskontoa Taj Mahalissa rajoitetaan.

Osana oikeusjuttua viranomaiset ovat kuulleet myös valtion arkeologien arvioita Taj Mahalin taustasta. The Archaelogical Survey of Indian asiantuntijat ovat todenneet, ettei näkemykselle Taj Mahalin hindumenneisyydestä ole mitään historiallisia perusteita ja että juristien väitteet ovat sepitettyjä.

Väite Taj Mahalin hindutaustaisuudesta ei ole ensimmäinen monumenttiin liittyvä pseudohistoriallinen teoria. 1800-luvulla eurooppalaisten keskuudessa eläteltiin teorioita siitä, että indoislamilaisen arkkitehtuurin taidonnäytteen olisi suunnitellut italialainen tai ranskalainen arkkitehti.

Kuva: Pixabay

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRadiosarja kuvaa reformaation synnyttämää muutosta virsien avulla
Seuraava artikkeliPiispa Jolkkonen Itä-Suomen yliopiston hallitukseen – ”Olen tietoinen, että kädet voivat likaantua”

Ei näytettäviä viestejä