Kyselyn tulokset kertovat, että kirkko halutaan mukaan arkeen. Tämän toivat esille erityisesti ruuhkavuosiaan elävät vastaajat. Kirkon pitää vastaajien mielestä tarjota turvaverkko. Kirkolta toivotaan yhtenäisyyttä hajanaisuuden ja ristiriitaisten lausuntojen sijaan. Samoin odotetaan myös avoimuutta ja suvaitsevaisuutta.
Erityisesti alle 20-vuotiaat ja yli 60-vuotiaat toivovat kirkolta kannustusta ja tukea. Kirkon hengellisyys ja opetus koetaan tärkeänä, mutta toisaalta myös mielipiteet tämän osa-alueen sisällöstä hajosivat.
Kirkon toivotaan saattavan ihmiset yhteen ja olevan matalan kynnyksen paikka: pääkaupunkiseudulla kaivataan yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä. Tarve kohtaamiselle sekä kasvokkain että internetin kautta on kyselyn perusteella suurta.
− Iloitsen siitä, että kirkko kiinnostaa. Minun toiveideni kirkko ei pelkää keskustelua, kritiikkiäkään. Tunnistan palautteessa myös omia sydänääniäni: kirkkoa odotetaan arjen keskelle, tukemaan ja kannustamaan. Minun toiveideni kirkko on armon ja oikeudenmukaisuuden asialla. Sellainen kirkko ei synny komentamalla, vaan yhdessä tekemällä ja yhdessä etsimällä, sanoo Helsingin piispa Irja Askola, joka toimi hankkeen suojelijana.
Kolme neljästä kyselyyn vastanneesta oli helsinkiläisiä ja 85 prosenttia evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Kirkon ja Helsingin seurakuntien toiminnasta voi antaa palautetta, esittää toivomuksiaan ja lähettää esirukouspyyntöjään uusilla nettisivuilla osoitteessa: http://itkumuuri.fi/.
Ilmoita asiavirheestä