Talvivaaran ympäristövaikutukset yltävät körttien sydänmaille

aholansaari205Suomen ympäristökeskus (SYKE) on analysoinut laboratoriossaan Talvivaaran eteläisestä vesistöstä sunnuntaina otettuja näytteitä. Mittaustulokset vahvistavat aiemmat havainnot etenkin kaivosalueen eteläisen alueen kuormittumisesta. Talvivaaran vesien ulottuvilla on myös Nilsiässä Syvärin järven rannalla sijaitseva Aholansaari.

Ongelmina ovat nikkelin lisäksi edellisestä näytteenotosta moninkertaistuneet kadmiumin, alumiinin ja uraanin pitoisuudet. Uudet mitatut pitoisuudet ovat eliöstölle myrkyllisiä ja korkea alumiinipitoisuus voi aiheuttaa paikallisia kalakuolemia jopa Laakajärvessä asti.

Huolta herättää myös Talvivaaran kaivoksesta vuotaneiden eri aineiden mahdollinen yhteisvaikutus, josta tarkempia arvioita on mahdollista saada vasta pitkän ajan kuluttua.

Talvivaarasta luontoon päässeiden jätevesien ja niiden aiheuttamien ympäristövaikutusten ulottuville yltää myös Nilsiässä sijaitseva Aholansaari, joka on Syvärin järven rannalla.

– On totta, että tämä on uhka alueen matkailuelinkeinolle, johon kuuluu kalastus ja uimiset, opintovapaalla oleva Aholansaaren pehtoori Pekka Rissanen toteaa Kotimaa24:lle.

– Haitat tulevat periaatteessa koko Vuoksen vesistön alueelle, jonka vaikutusalueella on ihmisiä todella paljon. Jos vesi ei ole enää edes uimakelpoista, tuottaa se ongelmia koko Tahkon alueelle. Ja toki tällainen on myös imagotekijä, Rissanen sanoo.

Tällä hetkellä Nilsiän vedet ovat uima- ja juomakelpoisia.

Talvivaarasta etelään, Vuoksen vesistön suuntaan, Kivijärveen oli kulkeutunut sunnuntai-iltaan mennessä yli 900 kilogrammaa nikkeliä, kerrotaan SYKE:n maanantaina julkaistussa tilanneraportissa.

– Tällä hetkellä kaivos tarjonnee työtä sadoille ihmiselle, välillisesti noin 500-600 henkilölle. Vuokatin seudulle tämä ollut hyvä piristysruiske, mutta nyt on arvot pantava puntariin, Rissanen toteaa.

Pohjois-Savon Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedotti jo toukokuussa, että esimerkiksi sulfaattipitoisuuksien suhteen näytteenottojen tulokset osoittavat alueen veden olevan huonolaatuisempaa kuin kevättalven aikana. Tilanne oli sama niin Laakajoella, Kiltuanjärvellä kuin Nilsiän Lastukoskellakin, johon Syvärin järvi laskee.

– Sinänsä muutokset eivät Nilsiän reitillä ole vielä ihmiselle haitallisia, eikä veden käyttöä tarvitse pelätä tällä alueella. Tosin esimerkiksi sitä ei tiedetä, miten vaikuttavat esimerkiksi pitkään koholla olevat sulfaattiarvot. Ja on toki periaatteellinen kysymys, pitääkö meidän sietää tällaista ympäristökuormitusta, toteaa Nilsiän kaupungin ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen
Kotimaa24:lle.

– Luotan suomalaiseen lainsäädäntöön ja ympäristöjärjestelmiimme – siihen, että asia tulee kunnolla hoidettua loppuun saakka, jatkui kaivostoiminta tai ei, Nevalainen sanoo.

SYKE jatkaa ELYjen toimittamien näytteiden analysoimista ja tuloksista tiedottamista. Samoin jatkuu ympäristöarvion tekeminen ja haitta-aineiden kulkeutumisen mallintaminen. Kokonaisuudessaan alueen vesistöille koituvat seuraukset selviävät kuitenkin aikaisintaan ensi keväänä ja kesällä. Selvää on myös se, että luontoon päässeitä haitallisia aineita ei saada täysin poistettua, SYKE:n verkkosivuilla todetaan.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTV7 laajentumassa Ruotsiin
Seuraava artikkeliKehitysministeri palkitsi Fidan vammaishankkeen

Ei näytettäviä viestejä