Perussuomalaisen puolueen arvoperusta on kristillis-sosiaalineen. Tämä todetaan puolueen ohjelmassa. Lauantaina Jyväskylässä puolueen johtajaksi äänestetty Jussi Halla-aho on kuitenkin uskonnoton.
– Kyllähän tämä herättää monia kysymyksiä, Perussuomalaisten kansanedustaja, rovasti Kimmo Kivelä kommentoi puolueensa uutta linjaa.
Kivelä oli mukana jo 1980-luvun alussa Suomen maaseudun puolueessa, jonka henkinen perillinen Perussuomalaiset on.
– Kristillis-humanistinen ihmiskäsitys oli jo SMP:ssä. Kuuluvatko nämä äänet enää? Timo Soini painotti näitä juuria jäähyväispuheessaan, Kivelä toteaa.
Hänen mukaansa kristillis-sosiaalisuus tarkoittaa kaikkien vähäosaisten aseman esillä pitämistä. Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi pienipalkkaiset naiset, maanviljelijät ja opiskelijat.
– On tärkeää, että maahanmuuttoon saa suhtautua kriittisesti, mutta en hyväksy minkäänlaista rasismia enkä ihmisvihaa, Kivelä sanoo.
Puolueen toisen rovastin, Perussuomalaisten puoluehallituksen jäsenen Anssi Joutsenlahden mielestä kaikki on Jussi Halla-ahon valinnan jälkeen niin kuin ennenkin.
– Puheenjohtajakin on tämän todennut, Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiva Joutsenlahti kommentoi.
Kristillis-sosiaalista puoluetta johtaa nyt kuitenkin mies, joka ei usko Jumalaan. Ei kai kaikki silloin ole niin kuin ennenkin, kun maan hallituskin on valinnan seurauksena hajonnut?
–
Ei hän puolueen linjaa muuta, Joutsenlahti vakuuttaa.
Jussi Halla-aho sanoi verkkolehti Seurakuntalaisen lauantaina julkaisemassa jutussa, ettei hän ole uskonnollinen ihminen. Jos jokin sana pitäisi valita, hän sanoisi olevansa agnostikko.
Halla-aho on eronnut kirkosta vuonna 1989. Hän sanoi kuitenkin voivansa kuulua sellaiseen kirkkoon, joka arvostaa ja ylläpitää omaa perintöään.
Halla-aho arvostelee kirkkoa vasemmistohegemoniasta ja islamin mielistelystä, jotka ovat hänen mielestään nykyisin kirkon keskeiset opit.
– Olisi mukavaa, jos kirkolta löytyisi yhtä paljon empatiaa suomalaisille köyhille ja kodittomille kuin turvapaikkaturisteille. Olisi mielenkiintoista, jos esimerkiksi Kelan kielteisiä tukipäätöksiä luettaisiin kirkkojen saarnastuoleista, Halla-aho totesi Seurakuntalaisen haastattelussa.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajaksi valittu Laura Huhtasaari on tuonut julkisuudessa avoimesti esille kristillisen vakaumuksensa.
Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kutsui Huhtasaaren helmikuussa Yhdysvaltoihin Valkoiseen taloon rukousaamiaiselle.
– Se oli hänelle erittäin positiivinen kokemus, Laukkanen kertoo.
Perussuomalaisten jäsenyyttä harkinneen Laukkasen mielestä maahanmuuttovastaisuus ei sovi yhteen kristillisen vakaumuksen kanssa.
– Maahanmuuttovastaisuuden vuoksi en ole voinut liittyä Perussuomalaisiin. Maahanmuuttovastaisuus ei ole Raamatun hengen mukaista. Olen sanonut tämän Timo Soinillekin monta kertaa, Laukkanen kertoo.
Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari
Ilmoita asiavirheestä