Tyrmistyin todella siitä, että kristillinen Lähetysseura käyttää mainoksenaan näin vahvasti sukupuolistereotypioita ruokkivaa videota, Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan tohtorikoulutettava Ilmari Karimies kommentoi Facebook-sivuillaan Suomen Lähetysseuran julkaisemaa videota.
Osallistujia kutsutaan kesäkuisille valtakunnallisille Lähetysjuhlille Helsinkiin musiikkivideon avulla. Siinä Jaakko Löytyn sanoittama virsi Siunaa koko maailmaa pukeutuu päivitettyyn versioon. Löytyn ohella laulamassa ovat räppäri Daikini, tanssiryhmä Xaris Finlandin harjoittelijat, Olanrewaju Iwalehin afrikkalaisine lauluryhmineen ja pop-laulaja Heidi Simojoki. Helsingin edellisen piispan Eero Huovisen teologisena sihteerinä kirkossa tutuksi tullut Karimies toteaa Facebook-kirjautuneille julkisen päivityksensä aluksi, ettei sitä kannata lukea, jos ei halua pahoittaa mieltään. Sitten hän kertoo, mitä ajattelee videosta:
”Naiset ovat videossa pääasiassa kauniita statisteja, jotka hytkyvät miesten tahtiin. Miesten tehtävä on näyttää korstoilta, ilmaista maskuliinisuutta ja saada ihailua naisilta. Video toisintaa kaikki tyypilliset pop/rap/ghetto-kulttuurin asetelmat. Missä ovat vahvat itsenäiset naiset?”
Karimies on ympännyt päivitykseensä myös kirkkopolitiikkaa. Hän viittaa siihen, että Helsingin seurakuntayhtymä on ottanut lähetysmäärärahoja pois konservatiivisilta järjestöiltä – muun muassa näiden kielteisten naispappeus- ja homokantojen vuoksi – ja antanut sen sijaan rahaa Suomen Lähetysseuralle, jonka katsotaan pitävän oikealla tavalla kiinni tasa-arvosta. ”Helsinki kohdisti rahat Lähetysseuralle. Tätäkö niillä sitten nyt saatiin?” Karimies viittaa videoon.
Kotimaa24 kysyi Karimieheltä, onko päivitys kirjoitettu vakavissaan. Puolivakavissaan, hän vastaa, mutta kertoo pitävänsä huomioitaan silti aivan oikeina. Hän myöntää, ettei ole populaarimusiikkivideoiden seuraaja.
– Olen aika allerginen sille tavalle, miten naiset ja miehet niissä yleensä esitetään, ja sen vuoksi en seuraa niitä paljoakaan. Oli yllätys, että myös kristillinen musiikkivideo toistaa samaa kaavaa.
Karimies kertoo halunneensa kiinnittää pikemminkin huomiota naisten asemaan kuin lähetysjärjestöjen ja pääkaupunkiseudun seurakuntien kädenvääntöön lähetysmäärärahoista. Toisaalta hänen kysymystensä taustalla on se, että Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto on kysellyt lähetysjärjestöiltä kantoja myös esimerkiksi naisten asemaan.
– Keskustelussa on profiloitunut, että on tiettyjä konservatiivisia järjestöjä, joilla on alistettu naiskuva. Siksipä olisikin voinut kuvitella, että Suomen Lähetysseuran video olisi asettanut naisia toimijoiksi ja vahvempiin rooleihin. Lähetysseuran videoksi tämä on hyvin ennakko-odotuksista poikkeava. Onko tämä nyt se ihmiskuva joka halutaan antaa? hän sanoo.
Jo yli 10 000 katsojaa keränneen musiikkivideon ovat tehneet Suomen Lähetysseura, Helsingin seurakunnat ja pääkaupunkiseudun seurakuntien mediatoimitus Toivontuottajat. Lähetysseuran musiikkikouluttaja Antti Vuori vastaa musiikin tuotannosta. Hän kummastelee Karimiehen palautetta ja kertoo, ettei muualta ole kuulunut vastaavaa.
– Positiivista palautetta videosta on tullut hämmästyttävän paljon ihan eri suunnilta. Moni on tykännyt juuri siitä, ettei videossa olla ketään vastaan vaan siinä päinvastoin pyydetään siunausta koko maailmalle. En oikein ymmärrä väitettä videon sukupuolistereotypioista: solistit edustavat eri sukupuolia, sukupolvia ja kansallisuuksia. Lopussa koko sakki veisaa ja tanssii yhdessä. Sitä paitsi, mistä tulee ajatus, että tanssija olisi automaattisesti alisteisessa asemassa laulajaan nähden? Vuori kysyy.
(Kuvat: Katri Saarela)
Lue myös: Musiikkivideo kutsuu Lähetysjuhlille Helsinkiin
Helsinki jakoi konservatiivijärjestöiltä leikattua rahaa Mekane Yesus -kirkolle
Katso video:
Ilmoita asiavirheestä