Tämänvuotinen Ekumeeninen vastuuviikko keskittyy naisten ja tyttöjen oikeuksiin

Tämänvuotisen Ekumeenisen vastuuviikon teemana ovat naisten ja tyttöjen oikeudet. Vastuuviikkoa vietetään 21–28.10.2018. Ajankohta sijoittuu YK:n päivän ympärille. Ekumeeninen vastuuviikko on Suomen kaikkien kirkkojen ja monien kristillisten järjestöjen ihmisoikeuskampanja.

Tyttöjen ja naisten osallistumiselle ovat usein esteenä perinteeksi muodostuneet roolimallit ja niihin liittyvät uskomukset. Suomessa etenkin maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaiset naiset kokevat heihin kohdistuvien ennakkoluulojen takia työllistymisen haastavana, teemaa kuvataan.

Seurakuntia kannustetaan pitämään vastuuviikkoa esillä omissa tilaisuuksissaan hyödyntämällä Vastuuviikon sivuilta löytyviä aineistoja. Seurakunnat voivat osallistua vastuuviikon viettämiseen myös esimerkiksi kutsumalla seurakuntaansa maahanmuuttajataustaisen lähettilään aina jouluun asti. Lähettiläät jakavat kokemuksiaan naisten tilanteesta lähtömaissa sekä Suomessa.

– He ovat kaikki vaikuttavia ja puhuttelevia naisia, jotka haluavat puolustaa ihmisoikeuksien toteutumista, omalla äänellään ja omilla kasvoillaan, kertoo Vastuuviikon koordinaattori Anna Hyvärinen
Kotimaa24:lle.

– Heillä on myös kokemusta tai näkemystä sellaisista naisten oikeuksien vakavista loukkauksista, joista olemme täällä Suomessa usein kuulleet vain osana tilastollista uutisointia. Osa lähettiläistä on myös kristittyjä, he kertovat mielellään myös uskostaan ja siitä, mitä se heille merkitsee.

Hyvärisen mukaan lähettiläät ovat vapaaehtoisia, jotka on löydetty seurakuntien ja yhteistyökumppaneiden kautta. Lähettiläitä yhdistää halu edistää naisten oikeuksia, koska he ovat itse nähneet, millaisia seurauksia sillä on, kun naisten oikeudet eivät toteudu, Hyvärinen kertoo. Ongelmat eivät koske hänen mukaansa pelkästään lähtömaita, vaan monet maahanmuuttajanaiset Suomessa jäävät syrjään, koska heidän osaamistaan ja taitojaan ei osata huomioida.

– Monia kehotetaan vain olemaan siivoojina tai lähihoitajina naisen kyvyistä ja koulutuksesta huolimatta. Vielä useampi jää kotiäidiksi vailla tietoa omista oikeuksistaan ja mahdollisesti tilanteeseen, jossa miehet päättävät asioista ja hallitsevat naisia.

Seurakunnat tasa-arvotoimijoina

Ekumeeninen vastuuviikko, Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta haastavat myös seurakunnat edistämään naisten ja miesten tasa-arvoa tekemällä konkreettisia tasa-arvotekoja ja osallistumaan näin Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -nimiseen hankkeeseen, kerrotaan Suomen Ekumeenisen Neuvoston tiedotteessa.

– Kutsumme suomalaiset seurakunnat mukaan tekemään tasa-arvotekoja sukupuolten tasa-arvon ja naisten työn edistämiseksi. Olkaa rohkeita: edistäkää tasa-arvoa myös omassa toiminnassanne. Uusi parempi maailma tulee kiittämään teitä, sanoo presidentti Tarja Halonen tiedotteessa. Halonen on Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -foorumin puheenjohtaja.

– Tasa-arvo ei ole vain periaate. Se on arkisia tekoja, jotta Jumalan antaman elämän koko rikkaus tulisi näkyväksi ja todelliseksi. Yksinkertaiset teot raivaavat mielen ja yhteiselämän huomaamattomia esteitä, sanoo emeritusarkkipiispa Kari Mäkinen tiedotteessa. Mäkinen on Suomen Ekumeenisen Neuvoston puheenjohtaja.

Ekumeenista vastuuviikkoa koordinoi kaikkien Suomessa toimivien kristillisten kirkkokuntien yhteistyöjärjestö, Suomen Ekumeeninen Neuvosto. Kampanjan kumppanit vuosina 2017–2018 ovat Ortodoksisen kirkon kansainvälinen diakonia, Caritas Suomi ry ja lähetystyö Filantropia ry.

Vuodesta 1979 alkaen vuosittain toteutetun Vastuuviikon tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan, kyselemään ja arvioimaan omaa elämäntapaansa suhteessa maailman tilaan.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Samuel Salmi Radio Deissä: Jos toimin toisin kuin kirkko opettaa, minussa menee jotain rikki
Seuraava artikkeliPiispat siivottiin pois Helsingin Kirjamessuilta – miksi?

Ei näytettäviä viestejä