Tampereella myönnettiin kulttuuripalkinto seurakuntahistorialle

Tampereen eläkkeellä oleva tuomiorovasti, teologian tohtori Voitto Silfverhuth sai mittavasta kaksiosaisesta Tampereen seurakuntahistoria -teoksestaan mieluisen ja hivenen yllättävän palkinnon. Hän otti eilen vastaan Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiön palkinnon vuoden 2013 tamperelaisesta kulttuuriteosta.

– Tuntuu hyvältä, että niinkin maallistuneessa ja moniarvoisessa kaupungissa kuin Tampereella päätettiin antaa kulttuuripalkinto kirkosta ja sen toiminnasta kertovalle työlle.

Materiaalin kokoamisen Silfverhuth aloitti jo vuonna 1970. Ensimmäinen sopimus historiateoksen kirjoittamisesta tehtiin seurakunnan kanssa 1980-luvulla.

– Virkatehtäväni kuitenkin lisääntyivät, sain kuusi vuotta tuomiokapitulia ja pian sen jälkeen minut valittiin tuomiorovastiksi. Virka oli niin kokonaisvaltainen, etten voinut ajatella virkavapaan ottamista. Kaappiin kertyi paljon muistiinpanoja ja aineistoa, jota muut eivät olisi voineet hyödyntää. Asia vaivasi minua.

Tarinaa ja tiedettä

Vuonna 2005 Silfverhuth jäi eläkkeelle. Sitten painoi päälle Tampereen tuomiokirkon satavuotisjuhlien kunniaksi tehty juhlakirja.

– Vuonna 2008 pääsin vihdoin kirjoittamaan Tampereen seurakuntahistoriaa. Nelisen vuotta tein intensiivistä kirjoitustyötä ja tutkimusta. Olen kiitollinen sekä tilaajan kärsivällisyydestä että terveydestäni, joka salli minun ryhtyä eläkeläisenä vielä näin isoon hankkeeseen.

Historiateos on kirjoitettu kertovaan tyyliin, jotta se avautuu tavalliselle seurakuntalaisellekin. Siinä on noin 800 kuvaa ja se kertoo seurakunnallisesta historiasta kaupungin perustamisesta 1779 alkaen aina nykyaikaan saakka.

Asiantuntijoiden mukaan teos täyttää myös tieteellisen historiankirjoituksen kriteerit. Siinä on lähdeviitteet kohdillaan ja sen on esitarkastanut Itä- Suomen yliopiston kirkkohistorian professori Hannu Mustakallio. Työtä tukemassa oli historiatoimikunta, jossa istui myös historiantutkimuksen ammattilaisia.

– Edesmennyt kirkkohistorian professori Kauko Pirinen, jonka johdolla tein aikanaan väitöskirjani, rohkaisi minua kertovaan otteeseen ja lukijoiden ajattelemiseen. Kuvittelin kuvien kiinnostavan ihmisiä enemmän kuin tekstin. Ilokseni olen kuitenkin saanut monilta kiitoksia myös lukukokemuksesta.

Historiateos on kunnianosoitus yhteisön ihmisille

Silfverhuth ajattelee, että kaikki paikallishistoriateokset ovat kunnianosoitus alueen ihmisille ja yhteisöjen toimintaan osallistuneille vastuunkantajille. Historiaan tutustumalla saa myös syvemmän perspektiivin nykytilanteeseen.

Tampereella seurakuntarakenneuudistus on herättänyt kuumia tunteita ja asiaan liittyen on vaadittu poliisitutkintaakin. Tampereen seurakuntahistorian lukijat ovat kertoneet Silfverhuthille yllättyneensä siitä, että aivan samoja seurakunnan alueellisten jakojen kysymyksiä on käsitelty Tampereella jo vuosikymmeniä sitten.

– Itseäni on puhutellut erityisesti se, miten paljon menneet sukupolvet ovat saaneet aikaan seurakuntaelämässä nykyistä paljon vaatimattomammilla resursseilla.

”Älä tukehdu aineistoosi”

Pitkä ja työläs historiaprojekti on vaatinut veronsa.

– Muistan kuinka kirkkohistorioitsijaystäväni Kyllikki Tiensuu sanoi minulle tutkimussuunnitelmaa vilauttaessani, että sinullapa on kadehdittavan rikas aineisto, älä vain tukehdu siihen. Ajoittain tunsin tukehtuvani.

Silfverhuth toteaa perheenkin olleen toisinaan kovilla. Nyt hän haluaa omistaa aikaa enemmän läheisilleen.

– Kun pian nelivuotiaan lapsenlapseni vanhemmat lähtivät vaarin kirjanjulkistamistilaisuuteen, lapsi kysyi vanhemmiltaan, onko vaarin kirja nyt varmasti valmistunut. Hänelle oli jäänyt mieleen, ettei vaari päässyt mukaan yhteiselle etelänmatkalle kirjaprojektinsa vuoksi.

Tampereen seurakuntahistorian on kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Teos tuli maksamaan seurakuntayhtymälle noin 60 000 euroa. Tiedotussihteeri
Eva Wäljas sanoo, että yhtymälle oli lottovoitto saada juuri Voitto Silfverhuth historiateoksen tekijäksi.

– Se mies on kävelevä tietosanakirja. Millään rahalla emme olisi voineet saada vastaavaa osaamista ja paneutumista.

Teoksen voi hankkia hyvin varustelluista kirjakaupoista tai Tampereen seurakuntayhtymän Hyvien tekojen kaupasta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHengestä aineeksi – näin seurakuntalaista kuunneltiin
Seuraava artikkeliEspoon siunauskappelin ja krematorion peruskorjaus siirtää tuhkaukset Helsinkiin

Ei näytettäviä viestejä