Pastori Jussi Holopaisella on unelma. Vuonna 2020 Tampereesta on tullut pyhiinvaelluskaupunki.
– Ajattele, jos pyhiinvaellus voisi alkaa jo kotiovelta, reitti löytyä kännykästä ja polku lähikirkolta, Holopainen visioi.
Pitkänlinjan retriittiohjaaja ja hiljaisuuden viljelyyn erikoistunut pastori on kasvattanut unelmaansa kauan ja nyt aika on sille kypsä. Siitä kertoo myös idean saama vastaanotto.
– Kaikkialla missä aiheesta olen puhunut, vastaanotto on ollut innostunutta. Meillä on selvästi tässä ajassa kaipuu hiljentymiseen ja läsnäoloon.
– Uskon, että tästä on iloa paitsi kaupunkilaisille, myös matkailulle. Vaeltaminen kotikulmilla on kestävää matkailua ja ekoteko, Holopainen sanoo.
Pyhiinvaellusreitit on tarkoitus suunnitella ja löytää yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Reittejä avataan pikku hiljaa sitä mukaa kun niitä syntyy. Ensimmäinen reitti on tarkoitus avata Tampereen päivänä.
– Vielä emme tiedä, millainen reitistö syntyy, sillä toteutustapa on sataprosenttisen yhteisöllinen ja lopputulos rakentajiensa näköinen, Holopainen kertoo.
Vaikka itse tuote on ikivanha, sovellus on muodikkaasti mobiili. Reitit merkitään mobiilisovellukseen, josta ne on helppoa hakea milloin tahansa. Reittejä voi olla hyvin erilaisia kulttuurivaelluksista luontovaelluksiin tai vaikkapa off road -vaellus Tampereen takapihoilla.
– Oleellista on läsnäolo ja toisinnäkeminen, Holopainen linjaa.
Pyhiinvaelluksen avoin verkostotapaaminen järjestetään torstaina 25.2. kello 17–20 Tampereen Aleksanterin kirkon kryptassa. Tilaisuus alkaa nyyttikestikahveilla. Illan aikana kuullaan kokemuksia ja vinkkejä vanhoilta pyhiinvaellusreiteiltä Via Francigenalta Italiasta, Santiago de Compostelalta Espanjasta ja Pyhän Olavin tieltä Norjasta. Myös kotimaiset pyhiinvaellusreitit ovat esillä.
Kuva: Hannu Jukola
Ilmoita asiavirheestä