Tansaniassa on miljoonia HIV-positiivisia

PasanenLeena205Leena Pasanen (kuvassa) on työssään nähnyt AIDSin tuoman köyhyyden. Hän puhui tänään Suomen Lähetysseurassa Helsingissä Lapset ja aids -seminaarissa.
– Tansaniassa ei tiedetty Aidsista, kun aloitin työni. Vajaa viisi vuotta sitten saimme ensimmäiset AIDS-lääkeet, Pasanen sanoo.
Pasasen työpaikka, Ilmebulan sairaala, sijaitsee Tansanian pahimmalla AIDS-alueella. Sairaalassa käy 4000 asiakasta, joista 400 on lapsia. Sairaalatyön lisäksi Pasanen työskentelee osa-aikaisesti AIDS-orpojen parissa.
– Oman kokemukseni mukaan kaikki nämä pitkään hengissä säilyneet HIV-positiiviset lapset ovat varakkaiden perheiden lapsia.
Tansaniassa on valtion taholta kehotettu, että jokaisessa potilaskohtaamisessa terveydenhuollon ammattilainen ottaa puheeksi HIV-testin ja kehottaa potilasta menemään testiin.
– Itsekin teen niin. Kenet tahansa tapaan, vaikka olisi haava sormessa, niin kysyn, onko sinua testattu. Silti melkeinpä joka päivä, kun kierrän, löytyy ihminen, jota ei ole vielä testattu.
Afrikkalaisessa kulttuurissa on raskauteen ja synnytykseen liittyviä tabuja ja tapoja, jotka lisäävät tartuntariskiä. Esimerkiksi monissa kylissä on voimassa tapa, että raskaana olevan naisen mies muuttaa toiseen huoneeseen siihen saakka, kunnes syntynyt lapsi on kaksivuotias. Toisaalta on vallalla vahva uskomus, että jos mies ei harrasta seksiä, niin hän sairastuu henkisesti. Näitä kahta on vaikea panna yhteen. on melkein hyväksyttykin asia, että miehellä on sivuvaimo jossakin syrjässä. Se johtaa myös moniavioisuuteen.
Moniavioisuus on Tansaniassa ihan tavallista. Mieheltä on Pasasen mukaan tavallista kysyä, kuinka monen kanssa olet synnyttänyt. Afrikassa on myös miesvalta.
– Olen nähnyt lukemattomia koulutyttöjä, jotka ovat tulleet raskaaksi opettajilleen. Tansaniassa on myös uskomus, että jos HIV-positiivinen mies harrastaa seksiä nuoren kokemattoman tytön kanssa, niin hän voi parantua taudista.
Hi-viruksen siirtämistä äidistä sikiölle yritetään estää monella eri tavoin. Tansaniassa on strategia, että jos raskaana oleva nainen todetaan HIV-positiiviseksi, aloitetaan lääkitys. Lääkitys jatkuu viikon synnytyksen jälkeen. Viime vuonna testattiin 85 lasta, joiden äidit olivat saaneet raskauden lääkitystä. Näistä 23 prosenttia oli HIV-positiivisia.
Lääkitys nostaa monet melkein haudan partaalta. Kuntoutuneet hoitavat peltojansa, huolehtivat perheistään ja kouluttavat lapsiaan.

Tänään 1.12. vietetään Maailman aids-päivää.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKristillistä sisältöä iPadiin kehitetään kiivaasti
Seuraava artikkeliVaaliluettelosta puuttui henkilö tai kaksi

Ei näytettäviä viestejä