Tanskalainen Henrik Stubkjær LML:n presidentiksi: Diakonia painottuu kaikessa työssäni

16 September 2023, Krakow, Poland: Newly elected LWF president Bishop Henrik Stubkjær of the Evangelical Lutheran Church in Denmark pictured at a press briefing upon his election as new LWF President, at the Lutheran World Federation (LWF) Thirteenth Assembly, held in Krakow, Poland on 13-19 September 2023 under the theme of ’One Body, One Spirit, One Hope’.

Tanskalainen Viborgin piispa Henrik Stubkjær valittiin lauantai-iltana Luterilaisen maailmanliiton (LML) seuraavaksi presidentiksi.

Stubkjær oli tehtävään ainoa ehdokas. Hänen edeltäjänsä on nigerialainen arkkipiispa Panti Filibus Musa.

Vuodesta 2014 Viborgin piispana toiminut 61-vuotias Henrik Stubkjær on aiemmin työskennellyt muun muassa Tanskan Luterilaisen kirkon ulkomaanavun (DanChurchAid) johtajana.

Valintaansa edeltävänä päivänä Henrik Stubkjær esitteli itsensä yleiskokoukselle viiden minuutin puheella. Hän lainasi itselleen erityisen tärkeää raamatunkohtaa Markuksen evankeliumin 10 luvusta jakeesta 45: ”Ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi kaikkien puolesta.”

– Nuorena en ymmärtänyt näiden sanojen syvyyttä. Vähitellen ymmärsin siihen liittyvän kutsun työhön, joka omalla kohdallani on merkinnyt diakonian painottamista kaikessa työssäni.

LML:OON KUULUU 150 jäsenkirkkoa 99 eri maasta. Valintansa jälkeen Stubkjærilta kysyttiin, onko LML:n johto painottunut nyt liikaa pohjoiseen Eurooppaan kun pääsihteeri on Virosta, viestintäjohtaja Islannista ja Luterilaisen maailmanpalvelun johtaja Suomesta.

Hän vastasi, että LML:n johtotehtävissä on ihmisiä myös muilta mantereilta. Stubkjær painotti myös sen tärkeyttä, että johtotehtävissä on riittävästi naisia.

Stubkjær tiivisti valintansa jälkeisessä tiedotustilaisuudessa luterilaisuuden yhteen virkkeeseen, kun sitä häneltä erikseen pyydettiin. Näin tiivistys kuului: ”Vapautettuna Jumalan armosta.” Hänen mukaansa se on tärkeä sanoma tähän aikaan, jossa ihmisen arvoa mitataan työsuorituksilla.

– Luterilaisuuden ytimessä on ajatus siitä, että arvokkainta ei ole se mitä teet, vaan se, että olet Jumalan rakastama.

Työelämään liittyvissä kysymyksissä Stubkjær on ollut viime vuoden aikana esillä tanskalaisessa mediassa muun muassa vastustettuaan Suuren rukouspäivän, Sture Bededagin, poistamista ja muuttamista työpäiväksi. Hänen mukaansa hallitus ei edes neuvotellut asiasta kirkon kanssa.

Päätöksen seurauksena Stubkjær erosi Tanskan sosiaalidemokraattisesta puolueesta oltuaan sen jäsen 40 vuotta. Tanskan pääministeri Mette Frederiksen perusteli Suuren rukouspäivän muuttamista työpäiväksi asehankintojen aiheuttamilla kasvaneilla kuluilla.

SUOMESSA LML:n UUSI PRESIDENTTI on tunnettu etenkin Kirkon Ulkomaanavun parissa. Ulkomaanavun entinen toiminnanjohtaja Jouni Hemberg toteaa Stubkjærista, että hän on varsin osaava yhteistyön rakentaja.

– Henrik etsii ratkaisuja ja on persoonaltaan ystävällinen, mutta myös tarvittaessa suorapuheinen. Hän ei ole poliittinen peluri, vaan liikkuu avoimella agendalla. Hyvä valinta LML:n kannalta, Hemberg sanoo.

Kirkon Ulkomaanavun nykyisen toiminnanjohtaja Tomi Järvisen mukaan Henrik Stubkjær on nöyrä, ihmisläheinen ja ”paimenen sydämellä varustettu ihminen, jolle kokonaisvaltainen lähetys on sydämen asia”.

– Hän suhtautuu muihin ihmisiin kunnioituksella ja on valmis kuuntelemaan, Tomi Järvinen sanoo.

LML:n maailmanpalvelun johtajan Maria Immosen mukaan LML saa presidentin, joka on hyvä diakoniapainotteinen teologi.

– Hän pitää aina esillä marginaalissa olevia ihmisiä.

Immonen tuntee Henrik Stubkjærin hyvin muun muassa sitä kautta, että Stubkjær on toiminut Maailmanpalvelun komitean puheenjohtajana seitsemän vuoden ajan.

– Hän on taitava puheenjohtaja. Lisäksi hän on kiinnostunut muiden kulttuurien ihmisistä. Stubkjær osaa johtaa prosesseja, hän hyvä kuuntelija ja pystyy myös tarvittaessa vaihtamaan mielipidettään, Maria Immonen luonnehtii.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLML:n yleiskokous jalkautui keskitysleirille: Toivoa on siinä, että ihmiskunta muistaa oman pimeän puolensa
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Lapsia on ja aikuisia, mutta missä ja miksi?

Ei näytettäviä viestejä