Folkekirkens Nødhjælpin, eli Tanskan kirkon ulkomaanavun hävikkiruokaa myyvä kauppa Wefood on ollut menestys. Puoli vuotta sitten Kööpenhaminan Amagerissa avatun kaupan tuotto menee kehitysapuun.
Hyvää ruokatavaraa edullisesti myyvälle kaupalle oli selvästi tilaus Kööpenhaminassa. Tukkukauppiaat ja suuret kauppaketjut halusivat yhteistyöhön hyväntekijöiden kanssa. Vapaaehtoisia tarjoutui töihin enemmän kuin voitiin ottaa vastaan, ja asiakkaita on ollut joskus jonoksi asti.
– Ihmiset ymmärsivät heti, mistä on kysymys. Meillä on jo yli 40 000 peukuttajaa Facebookissa, projektijohtaja Bassel Hmeidan kertoo.
Jos jotain tuotetta saadaan jonain päivänä suuri erä, viesti kulkee sosiaalisen median kautta ja ovella on jonoa jo ennen myymälän avaamista.
Sofie Østensgård on harjoittelijana Wefoodin tiimissä, jossa on kaikkiaan kymmenen henkilöä. He hoitavat kuljetuksen, pakkausten purkamisen ja myynnin. Kaikki myymälän työntekijät ovat vapaaehtoisia. Østensgård on opiskellut ihmisten kulutuskäyttäytymistä ja tutustunut ruokahävikin ongelmiin eri puolilla maailmaa. Hänen vastuullaan on Wefoodin tiedottaminen.
– Haluan olla osa tätä liikettä ja vähentää täysin syömäkelpoisen ruoan hukkaamista, hän sanoo ja nostelee hyllyihin tavaraa.
Hyllyissä on peruselintarvikkeita, leipää, hedelmiä ja juomia erilaisissa pakkauksissa. Osa on kylmäkaapeissa, osa pakastimissa. Pakastimet myymälään saatiin lahjoituksena. Tanskalaisuus näkyy juomavalikoimassa, josta löytyy myös erikoisoluita ja muita alkoholipitoisia juomia. Niitä ei kuitenkaan myydä alle 18-vuotiaille.
Myymälän hinnat ovat 30–50 prosenttia alle tavallisten vähittäiskaupan hintojen. Tavallisena syyskuisena tiistaina tarjolla oli myös ilmaisia vihanneksia, jotka eivät säilyisi seuraavaan päivään.
Lähialueen kauppiaat kiittelevät
Folkekirkens Nødhjælp käytti myynnin ja markkinoinnin ammattilaista ensimmäisen hävikkiruokakaupan käynnistämisessä. Vastaavia hankkeita toimii muun muassa Isossa Britanniassa ja Itävallassa. Nämä ovat kuitenkin joko valtiollisia tai yksityisiä yrityksiä.
Wefood on ensimmäinen hyväntekeväisyys- tai avustusjärjestön ylläpitämä hävikkiruokakauppa. Tanskassa Folkekirkens Nødhjælpillä on 125 kirpputoria, joista on saatu hyviä kokemuksia. Kirpputoritoiminnan rohkaisemana lähdettiin kauppaamaan hävikkiruokaa.
Tanskassa heitetään Bassel Hmeidanin mukaan menemään 700 000 tonnia elintarviketta vuodessa.
– Samaan aikaan maailmassa on noin 800 miljoonaa ihmistä, jotka näkevät nälkää. Tämä on absurdia, joten yritämme vähentää hävikkiä ja saada se tuottamaan rahaa köyhien ihmisten hyväksi, Hmeidan sanoo.
Libanonilaissyntyinen Hmeidan on ollut vuosia vaativissa markkinointitehtävissä Lähi-idässä ja Tanskassa. Hän on innostunut Wefoodin saamasta hyvästä vastaanotosta. Ruokahävikin vähentämisen lisäksi kauppa vähentää myös ympäristön kuormitusta.
– Kun tavara on jo kerran tuotettu ja se on jättänyt hiilijalanjälkensä, se pitää saada käyttöön. Ostamalla Wefoodista tuet myös ihmisten sosiaalista omaatuntoa ja kiinnität huomion maailman rajallisiin resursseihin.
Wefood saa tuotteet ilmaiseksi, mutta vastapalvelukseksi he noutavat tavaran marketeista ja tehtailta. Koska myös tavaran hävittäminen maksaa, kauppiaitten kannattaa lahjoittaa tuotteet, joita he eivät voi enää myydä. Imagosyistä sitä ei tehdä omassa myymälässä, jossa laatuvaatimukset ovat tiukat.
Wefoodin vetäjä Bassel Hmeidan kertoo, ettei hävikkiruokakauppaa koeta tavallisen vähittäiskaupan kilpailijaksi. Lähialueen lihakauppa, kioski ja ruokakauppa kiittelevät, koska uusi yrittäjä tuo lisää asiakasvirtaa.
Wefood tekee Hmeidanin mukaan yhteistyötä muiden kauppiaiden kanssa, koska kaupan valikoima on suppea. Siksi oli tärkeätä löytää ensimmäiselle myymälälle oikea sijainti. Lähellä piti olla iso ruokakauppa ja muita palveluita.
– Se tuo asiakkaita, eikä näiden tarvitse lähteä kauas hakemaan jotain puuttuvaa tavaraa. Täydellinen symbioosi, kauppias sanoo leveästi hymyillen.
Wefoodin linjaksi valittiin kaikille avoin kauppa. Muualla maailmassa on erilaisia järjestelyjä, joissa työttömille, vähävaraisille tai muille ryhmille annetaan etuoikeus tai kuponkeja eli rajataan asiakaskuntaa.
– Vaikka toimimme kirppishenkisesti, myymälä ei näytä kirppikseltä. Tuotteiden pitää olla esillä asiallisessa ympäristössä. Tarkoituksena on saavuttaa asiakkaiden luottamus, Hmeidan sanoo.
Ajatuksena on, että kuka tahansa kuluttaja voi osallistua ruokahävikin vähentämiseen, saada tuotteet edullisesti ja tukea kirkon ulkomaanavun työtä.
Puoli vuotta avoinna olleen kaupan asiakkaista pääosa on eläkeläisiä ja opiskelijoita. Alueella asuu myös paljon perheitä, joten lähes kaikki asiakasryhmät ovat edustettuina.
Ensimmäisen vuoden tavoitteeksi on asetettu 600 000 Tanskan kruunun tuotto. Se näyttää projektijohtajan mukaan realistiselta. Joka tapauksessa ruokahävikkiä vähennetään 100 000 kilolla vuodessa.
Joukkorahoituksella pystyyn
Ostoksille Wefoodiin tullut Rikke Møller on osallistunut kaupan joukkorahoitukseen, koska hän pitää konseptista. Joukkorahoituksen 100 kruunun osakkeita myydään edelleen uusien myymälöiden perustamiseksi.
– Tämä on niin täysin oikea juttu, olen todella iloinen. En vain tajua, miksi piti kestää niin kauan, että tämä kauppa saatiin tänne, Møller sanoo.
– On upeata, kun ei tarvitse heittää pois, ja sitten saadaan rahaa hyvään tarkoitukseen. Parasta tässä on se, että hävikki pienenee. En voi ymmärtää, miksei voitaisi myydä hyvää tavaraa, vaikka parasta ennen olisi mennyt umpeen.
Ensi kertaa myymälään tutustunut Mårten Hansen löysi tunnetun ravintolan tekemää lasagnea pakasteesta.
– Ostin myös perunoita ja tulista maustekastiketta. Pidän tästä konseptista, että mitään ei heitetä pois, Hansen sanoo, pakkaa tavarat reppuun ja pyöräilee kotiin.
Anna Jensen päivittelee, kun ihmiset heittävät niin paljon tavaraa kaatopaikalle ja samaan aikaan miljoonat ovat puutteessa.
– Mutta minulla on myös itsekäs syy ostaa täältä, nimittäin hinta, Anna Jensen sanoo ostettuaan leipää ja pehmeätä vessapaperia.
Kaikkea ei hävikkiruokakauppakaan pysty myymään. Mitä pilaantuneille tuotteille tehdään?
– Tässä lähellä on yritys, joka kompostoi ruokajätteen. Toimitamme sen heille ja näin yritämme myös minimoida oman jätteen määrän, Bassel Hmeidan kertoo.
Kuva: Kaj Aalto. Wefoodissa harjoittelijana toimiva Sofie Østensgård asetteli tuotteita paikoilleen ennen myymälän avaamista.
Lue myös:
Asiantuntija lakialoitteesta: ”Ruokahävikin vähentäminen vaatii yhteistyötä”
Hävikkiruoka otetaan hyötykäyttöön yhteistyöllä
Ilmoita asiavirheestä