Tanssija ja koreografi Hanna Brotherus: Saarnaajan teksti on hyvin fyysinen

Tanssiteoksen tekemiseen minua inspiroisi Vanhan testamentin Saarnaajan kirjasta tuttu teksti ”Kaikella on määrähetkensä”. Se on se teksti, jossa sanotaan, että on aika nauraa ja itkeä, aika valittaa ja tanssia, aika syleillä ja olla erossa, aika repiä rikki ja ommella yhteen, aika heitellä kiviä ja aika koota ne.

Teksti puhuttelee minua armollisuudessaan ja realistisuudessaan. Tämä Saarnaajan teksti ei epäröi sanoittaa sitä, että mikään ei kestä ikuisesti. Helposti sitä nimittäin ajattelee, että minun elämäni on aina tällaista ja tulee olemaankin, mutta se ei ole totta.

Raikasta ja rohkaisevaa saarnaa

Saarnaajan tekstissä on jotain raikasta ja rohkaisevaa, se antaa luvan teoille ja tunteille rinnakkain. Tärkeää on yhtä kaikki yhteys omiin tunteisiin ja tarpeisiin. Muuten vain ajelehdin läpi elämän.

Itsestään huolta pitämiseen kuuluu myös elämästä nauttiminen. Saarnaajan teksti tunnistaa tämän. Kristityiltä unohtuu usein nautinto, elämä nähdään kärsimyksenä ja ilo odottaa vasta taivaassa. Mutta jos annan liekin sammua, en voi antaa muillekaan mitään.

Kuoleman teemoista kohti elämää

Saarnaajan kohta on tullut minulle ajankohtaiseksi viime aikoina. Aikaisemmin olisin ehkä ollut kiinnostunut tekemään teosta syntisestä naisesta tai pitkäperjantain kärsimyksestä, mutta nyt tuntuu siltä, että olen käsitellyt kuolemaa tarpeeksi viime vuosina.

En lähde täältä salaa vuodelta 2009 ja I stopped my body vuodelta 2012 käsittelivät suoraan sairastumista ja kuolemaa. On aika kääntää sivua.

Nyt ajattelen, että edessä on vielä elämä, sen kaikenlaisia vaiheita, joille on oma aikansa. Kuolema tulee joka tapauksessa.

Kateus vie sivulliseksi

Saarnaajan teksti on hyvin fyysinen. On olemassa vain nykyhetki, jolle on aikansa taivaan alla. Tanssi on taidetta ajassa ja tilassa – kuin alati muuttuva säätila: välillä pilvinen, aurinkoinen, sateinen. Olemalla kateellinen ja vertaamalla omaa ”säätilaani” toisten elämään ajaudun sivulliseksi. Tuomitsen ne, joiden tilanteita en tunne. Saarnaaja kehottaa armolliseen ymmärtämiseen.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotimaa-lehdessä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKuvataiteilija Nanna Susi: Korinttolaiskirje palauttaa kaiken rakkauteen
Seuraava artikkeliKansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho: Marian katse kärsivään poikaansa puhuttelee

Ei näytettäviä viestejä