Kirjailija Tapio Koivukarille on myönnetty Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinto. Palkinnon myöntää Pyhän Henrikin säätiön hallitus.
Säätiö halusi nostaa esiin Tapio Koivukarin omaleimaisen kirjailijaprofiilin. Palkintoperusteissa Koivukarin todetaan olevan pienen ihmisen puolella ja tuoneen keskusteluun vaikeita ja vaiettuja teemoja. Koivukaria kuvaillaan länsisuomalaisen juurevan hengenelämän tulkiksi.
– Tapio Koivukarin kuvaaman ihmisen elämä tapahtuu ja elämäntarina kulkee vähäisessä kylässä tai kaupungissa, olemattomalla luodolla tai pienessä paatissa, mutta hänen kohtalonsa kytkeytyy silti valtamereen, maailmaan ja itse universumiin.
– Yksityisistä kohtaloista hahmottuu lenkkejä olemisen suuressa ketjussa; samaan tapaan kuin Gabriel García Márquezia ja Macondon kylää voi ymmärtää yhtä lailla Suomessa kuin Kolumbiassa, Tapio Koivukari ei ole kirjoittanut Nihtamon kylää vain Satakunnan ja Suomen vaan myös maailman kartalle, sanoo piispa Kaarlo Kalliala.
Koulutukseltaan Koivukari on teologian maisteri Helsingin yliopistosta. Kirjailijan työn lisäksi hän on toiminut uskonnonopettajana. Koivukarilta on ilmestynyt yhdeksän romaania, joista ensimmäinen Saariston Samurait (Like) julkaistiin vuonna 1988. Koivukarin tuorein romaani on nimeltään Unissasaarnaaja.
Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinnon tarkoituksena on antaa tunnustus taiteen tai muun kulttuurielämän alueella tehdystä työstä, joka on merkittävällä tavalla edistänyt kirkollisen kulttuuriperinnön vaalimista tai kehittänyt kirkollisen elämän ja kulttuurielämän vuorovaikutusta arkkihiippakunnassa. Palkinto myönnettiin tänä vuonna seitsemättä kertaa.
Kuva: Veikko Somerpuro / Johnny Kniga
Ilmoita asiavirheestä