”Tarkoitus ei ole saada ketään muuttamaan käsityksiään”

Vantaalla Korson kirkossa järjestetään sunnuntaina 9.2. tilaisuus, jossa teemana on olla eri mieltä sovinnossa. Tapahtuman nimenä on Erilaisina yhdessä – erimielisyyden etiikka.

- Varmaan moni mietti, miksi on vaikeaa keskustella tai vain kuunnella ihmistä, joka ajattelee asioista eri tavoin. Itse olen ollut lyhyen aikaa Korson kirkkoherrana ja huomannut, miten hyviä keskusteluja voi käydä eri tavoin ajattelevien ihmisten kanssa. Kuuntelemisen taito on vähintään yhtä tärkeää kuin puhuminen. Siksi tämä ilta, sanoo Korson kirkkoherra Pirkko Yrjölä.

Kirkollinen keskustelu on ollut viime vuosina kiivasta etenkin seksuaalivähemmistöistä ja lähetystyöstä. Korson seurakunnan jäsen, itse rotusortohallinnon jakamassa Namibiassa lähetystyössä ollut Seppo Kalliokoski oli yhteydessä Yrjölään ja toivoi tilaisuutta, jossa eri lailla ajattelevat voisivat kohdata.

– Tarkoitus ei ole saada ketään muuttamaan omia käsityksiään, vaan kohtaamaan eri lailla ajattelevia kristittyinä veljinä ja sisarina. Olen itse kokenut elämäni aikana rikkaaksi mennä oman mukavuusalueeni ulkopuolelle ja kokea yhteyttä erilaisten ihmisten kanssa, Kalliokoski kertoo.

Yrjölän mukaan illassa ei ole tarkoitus nostaa esille joitain erityisiä aiheita, eikä syytellä, vaan kuunnella. Piispa Irja Askola on antanut illalle tukensa.

- Mietimme puhujiksi ihmisiä, jotka suuren yleisön silmissä edustavat jotain tiettyä kirkollista suuntaa, mutta ovat silti valmiita kohtaamaan toisensa yhteyden hengessä. Päädyimme dosentti, teologian tohtori Vesa Hirvoseen Tulkaa kaikki -liikkeestä ja raamattukouluttaja, teologian tohtori Eero Junkkaalaan. He tietävät oman kokemuksensa kautta, miten tärkeää on avoin, toista kunnioittava keskustelu, Yrjölä näkee.

Illan ohjelmassa on Hirvosen ja Junkkaalan puheenvuorot ja ehtoollinen. Kirkkosalissa ei käydä puheenvuoroista yleisökeskustelua, vaan sitä voi käydä iltateellä pöytäkunnittain.

- Jos kiinnostusta riittää, tämä voi olla alku pienimuotoisempien kokoontumisten sarjalle, ehdottaa Yrjölä.

Kun Kotimaa24 aikanaan uutisoi tapahtumasta, se herätti valtavasti keskustelua. Se oli myös kriittistä. Pirkko Yrjölä sanoo keskustelun yllättäneen ja hämmentäneen.

– Se puhuu tämän illan tarpeellisuudesta, meidän on vaikea ehkä uskoa siihen, että voitaisiin mennä yhteen ja jutella kaikessa rauhassa ilman, että siinä on jokin koira haudattuna, hän sanoo.

Yrjölä kokee, että kirkon ilmapiiriä kuvaa tällä hetkellä varuillaan olo.

– Ei varmaan parempaan päin olla menossa, jos ei oikeasti pysähdytä ja ajatella, että Kristuksen kirkkoon täytyy mahtua ihmisiä, jotka ajattelevat eri tavalla kuin minä. Hirmu herkästi ajatellaan, että on jokin hyökkäys takana.

Miksi sitten keskusteluakin saatetaan pelätä?

– Olen miettinyt, onko se sitä, että pelkään oman itseni takia, että jos en olekaan niin vahvoilla, kun olen keskustellut toisen kanssa? Onko pelko, etten uskalla kohdata toisella tavalla ajattelevaa, koska pelkään että hänhän saattaakin olla oikeassa. Joku kummallinen sisäänrakennettu pelko ihmisessä on.

Yrjölä toteaa, että kirkossa oli ehkä pitkään totuttu ilmapiirin, jossa vallitsi vain yksi oikea mielipide.

– Ehkä olemme vasta opettelemassa keskustelua ja sitä, että olemme kristittyinäkin eri mieltä, hän arvelee.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTurkulaispapit kilpatanssien pyörteissä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi
Seuraava artikkeliVantaa avustaa vain strategian mukaista uskonnollista ja poliittista toimintaa

Ei näytettäviä viestejä