Piparkakkumestari Petrus Kurppa listasi tapoja, joilla perinteisiin pipareihin löytää uusia näkökulmia. Kurppa kehottaa tarttumaan mausteisiin rohkealla kädellä, päästämään luovuuden valloilleen ja tutustumaan vanhoihin perinteisiin.
Kokeile kahdenlaista kanelia
Perinteinen kaneli maistuu kovin tutulta, mutta oletko kokeillut aitokanelia, eli ceyloninkanelia? Hienostuneempi maku saattaa yllättää.
Käytä kokonaisia mausteita
Mausteiden tuoksu ja maku säilyy parhaiten, kun ne jauhaa tai hienontaa kokonaisina. Pehmeät mausteet voi hienontaa keittiöliinan ja kaulimen avulla.
Kokeile mausteiden käyttöä rohkeasti
Euroopassa piparkakkuja maustetaan paljon laajemmalla valikoimalla kuin perinteinen suomalainen maustepaletti. Jopa timjami mainitaan vanhoissa resepteissä. Salaisen reseptin ajatuksena on yhdistellä mausteita hyppysellinen kerrallaan, jolloin yksittäisen maun sijaan kokonaisuus antaa uniikin lopputuloksen.
Kokeile jotain uutta, vanhassa vara parempi
Pienellä piipahduksella kirjastoon tai tiedon sähköisellä valtatiellä eurooppalaiset perinnepiparit ja pikkuleivät tulevat tutuiksi. Kuviomuottia ei oikeastaan tarvita kotona, sillä kyseessä on vain tapa viimeistellä leivonnainen. Itse taikina voidaan leikata metallimuoteilla ja koristella jälkikäteen. Springerle, Spekulatius, pfefferkuchen, marzipan leckerli. Tunnetko jo nämä?
Ryhdy piparkakkutaiteilijaksi
Kyllästyttääkö possu- ja sydänpiparit? Anna luovuuden kukkia ja tee mielikuvituksellisia pipariluomuksia tai pysy käytännöllisessä hyötyajattelussa. Piparkakkutaikinasta saa vaikkapa syötävän korin metallisiivilän avulla.
Petrus Kurppa leipoo pipareita eurooppalaisten puisten piparkakkumuottien avulla. Kurpan Kalevala-aiheisia piparkakkuja on esillä tänä jouluna Tallinan PiparkoogiMaania -tapahtumassa 19.12.–8.1.
Lue Petrus Kurpan blogia täällä.
Kuvassa Petrus Kurpan Kalelvala-aiheinen pipari.
Ilmoita asiavirheestä