Pappi ja eduskuntavaaliehdokas Kai Sadinmaa kiinnitti oman päiväkäskynsä Mannerheimin päiväkäskyn tilalle Kallion kirkossa pidetyssä tilaisuudessa. ”Päiväkäskyä häpäistiin”, otsikoi Iltalehti printtiversiossaan Sadinmaan tempauksesta.
Sadinmaan päiväkäskyssä arvostellaan eliittiä ja eriarvoistumista yhteiskunnassa. Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas (sit.) Kai Sadinmaa oli keskustelijana hänen tukiryhmänsä järjestämässä Uskonto, politiikka ja jumalapilkka -tilaisuudessa. Muut keskustelijat olivat Keskustan ehdokas Abdirahim “Husu” Husseinin ja Kokoomuksen Atte Kaleva.
Kaleva sai Sadinmaan tempauksesta tarpeekseen ja poistui kirkosta. Blogissaan hän kuvaa tilannetta pohjanoteeraukseksi.
”Kannatan Sadinmaan vapautta sanoa mitä hän haluaa, vaikka hän loukkaisi niitä asioita, jotka ovat monille suomalaisille erittäin tärkeitä. Sananvapaus on yhteiskuntamme tärkeimpiä arvoja. Samalla kuitenkin keskustelijoilla on oikeus olla osallistumatta tällaiseen näytelmään. Jos joku tekee itsestään tyhmyyksissään pellen, on muilla täysi oikeus sanoa pelleilylle ei”, Kaleva kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.
Sadinmaa kommentoi performanssinsa herättämää kritiikkiä Iltalehdessä sanomalla, että reaktio osoittaa että, provokaatio oli onnistunut kun ihmiset alkavat keskustella aiheesta.
Päiväkäskyssään Sadinmaa muun maussa rohkaisee Suomen äitejä antamaan lapsensa uhriksi Suomen eliitille yhteiskunnan eriarvoistumisen nimissä.
Facebook-sivullaan Sadinmaa kommentoi tilaisuutta ja Kalevan ulosmarssia:
”Oltiin aiheen ytimessä kun kokoomuksen Atte Kaleva marssi mielenosoituksellisesti ulos kirkosta heti tilaisuuden alussa. Hän ei kestänyt aiheen käsittelyä vaan sortui törkeään loanheittoon. Sota-ajan kirkon rooli on monille edelleen tabu. Kirkko halutaan vieläkin sitoa nationalismin palvelukseen. Tapahtumassa mukana ollut piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen piti keskustelua erittäin tervetulleena.”
Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo sanoutuu täysin irti Sadinmaan tempauksesta. Hän antoi aiheesta vastineen seurakuntien verkkosivulla.
”Tällaiseen performanssiin ei ole annettu lupaa ja pidän tempausta paheksuttavana paitsi tilavarauksen harhaanjohtamisen myös tilaisuuden sisällön vuoksi. Pahoittelen sitä, että kuulijat ja muut keskustelijat ovat joutuneet seuraamaan poliittista mainospropagandaa taidespektaakkeliin verhottuna. En halua osallistua yksittäiseen mainoskampanjaan ja siksi päätän omalta osaltani aiheen käsittelyn tähän”, Laajasalo kirjoittaa.
Ilmoita asiavirheestä