Tentataanko Arvoillassa puoluejohtajien vakaumusta?

Kirkko tenttaa eduskuntapuolueiden johtajia Arvoillassa torstaina. Tilaisuuden toinen juontaja Heli Karhumäki kertoo Kotimaa24:lle, mihin puheenjohtajien kannattaa varautua vastaamaan.

– Haluamme keskusteluttaa puoluejohtajia kirkolle tärkeistä tavoitteista ja luodata heidän arvojaan ja näkemyksiään siitä, miten he suhtautuvat kirkon hallitusohjelmatavoitteisiin, Karhumäki kertoo.

Puoluejohtajien henkilökohtaista katsomusta ja uskoa ei aiota erikseen kysellä.

– Puoluejohtajat tietävät olevansa kirkon järjestämässä tilaisuudessa kirkossa. He tietävät, että kuulijoita kiinnostaa heidän katsomuksensa. Se jätetään kuitenkin pitkälti heidän päätettäväkseen, minkä verran he haluavat avautua katsomuksellisista asioistaan. Se on erittäin tervetullutta, jos he haluavat kertoa omasta suhteestaan kristillisyyteen tai muihin katsomuksiin.

Keskustelun neljä pääteemaa nousevat kirkon hallitusohjelmatavoitteista. Teemat ovat perheiden hyvinvointi, köyhyyden torjunta, uskonnonvapauden toteutuminen ja kehitysyhteistyö.

”Kirkko yhä merkittävä toimija”

Heli Karhumäen mielestä kirkko on edelleen merkittävä toimija yhteiskunnallisissa arvokysymyksissä. Hallitusohjelmatavoitteet tuovat kirkon kannalta tärkeät tavoitteet esiin.

Tavoitteet liittyvät kirkon ydinsanomaan lähimmäisenrakkaudesta, heikoimpien puolustamisesta ja tasa-arvosta.

– Haluamme kysyä puoluejohtajilta, vieläkö nämä keskeiset kristilliset arvot ovat heidän päätöstensä perustana.

Kirkon jäsenille ja Suomessa asuville Arvoilta puolestaan välittää Karhumäen mukaan sen, että kristityn on hyvä ja oikein osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja politiikkaan.

– Raamattu ei kuitenkaan ole kaikkien suomalaisten arvoperusta eikä päätöksiä tule sen takia suoraan perustella Raamatulla. Päätösten tulee pohjautua terveeseen järkeen ja päättäjien omaan arvoperustaan arjen järjestämisessä, hän sanoo.

– Ilman muuta kirkkoa edelleen kuunnellaan. Suomalaisista yhä neljä miljoonaa on kirkon jäseniä. Kyllä kirkon viestillä on heille merkitystä. Kirkon halutaan myös viestivän voimakkaammin omaa arvoperustaansa ja valintojaan.

Soinin perustelut eivät vakuuta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ilmoittanut, että hänellä on Arvoillan aikana muuta menoa. Hän jättäytyi pois Arvoillasta muihin menoihin vedoten myös edellisten eduskuntavaalien sekä presidentinvaalien alla.

Toisaalta Soini on kertonut, ettei halua tulla, koska katsoo, että tilaisuudessa muut kuulustelisivat häntä.

– Siellä taas jauhettaisiin nämä samat asiat abortista ja naispappeudesta, Soini sanoi Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa sunnuntaina.

Karhumäki ei pidä Soinin maalailemaa skenaariota todennäköisenä.

– Ihmettelisin, jos joku puoluejohtajista nostaisi abortin tai naispappeusasian esiin. Tilaisuus ei muutenkaan ole kuulustelu, vaikka siinä puoluejohtajien arvoja luodataankin.

Arvoillasta jää pois myös aikaisemmin mukaan ilmoittautunut keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilä, jonka poika kuoli viime viikolla. Hänet korvaa varapuheenjohtaja Annika Saarikko.

Arvoillan paneeliin osallistuvat Paavo Arhinmäki (vas.), Carl Haglund (r.), Jussi Niinistö (ps.), Ville Niinistö (vihr.), Antti Rinne (sd.), Päivi Räsänen (kd.), Annika Saarikko (kesk.) ja Alexander Stubb (kok.)

Tilaisuuden avaa arkkipiispa Kari Mäkinen. Juontajina toimivat kirkkoherra Teemu Laajasalo sekä tiedottaja Heli Karhumäki.

Arvoilta on avoin yleisölle. Ohjelma alkaa kello Helsingin tuomiokirkon kryptassa kello 18. Yleisö, katsojat ja kuuntelijat voivat osallistua illan keskusteluun Twitterissä aihetunnisteella #arvoilta.

Kuvassa presidentinvaalien Arvoillan osallistujat vuonna 2011. Kuva: Jukka Granström.

Lue myös:

Uusi hallitus muodostetaan keväällä – kirkko lobbaa hallitusta jo nyt

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLutherista tekeillä pop-oratorio
Seuraava artikkeliHuh! – Netissä tikittää kaksi ahdistavaa laskuria

Ei näytettäviä viestejä