Teologi kyllästyi klikkiotsikoihin, eikä kukaan arvaa mitä sitten tapahtui

”Voi yrjö! Onko norovirus lisääntynyt? Ylilääkäri vastaa” (Me Naiset 12.7.)

”Saara Aalto etsii tyttöystävänsä kanssa uutta asuntoa – erikoinen syy” (Ilta-Sanomat 14.7.)

”Ay-pomolta yllättävä avaus perustulosta – ’Mitä hittoa se meni sanomaan’” (Uusi Suomi 15.7.)

Tällaisiin otsikoihin teologian ylioppilas Lauri Skön kyllästyi tänä kesänä lopullisesti. Otsikot eivät edes yritä kertoa, mistä jutussa on kysymys, ja pahimmillaan lukijaa johdetaan harhaan.

– Otsikko voi mielestäni olla raflaava, mutta se ärsyttää että otsikot ovat harhanjohtajavia. Otsikko on tietty lupaus, joka jutun pitää täyttää, Skön sanoo.

– Monet otsikot ovat sellaisia, ettei niistä voi mitenkään päätellä, mitä juttu sisältää vaan se on pakko klikata auki. Se vie turhaa aikaa.

Skönin ratkaisu ongelmaan on hänen Facebookiin perustamansa Klikinsäästäjä-sivusto. Sieltä voi käydä lukemassa, että ei, norovirus ei ole lisääntynyt, ja että Saara Aallon ”erikoinen syy” uuden asunnon etsimiseen on se, että nykyinen asunto on liian pieni. Ay-pomon eli STTK:n Antti Palolan ”yllättävää avausta” ei ole kauhistellut kukaan muu kuin hän itse. Otsikkoon poimittu sitaatti on humoristinen heitto Palolan omasta suusta: ”Ja nyt mä tiedän, että jotkut sanovat, että ’mitä hittoa se Palola meni sanomaan’”.

Uskonnonopettajaksi opiskeleva Skön työskentelee opintojensa ohessa Helsingin Kokoomusnuorten järjestösihteerinä. Eikö laillisen liiketoiminnan häiritseminen ole kokoomusideologian vastaista?

– En nyt sanoisi. Tämä toiminta kuuluu yksilönvapauteen siinä missä klikkijournalismikin, Skön sanoo.

– Vaikka olen kokoomuslainen, niin ei kaikkea pidä ajatella bisnes edellä. Journalismilla saa toki tienata, mutta mielestäni se ei ole edes hyvää bisnestä, jos asiakasta viilataan linssiin.

Klikinsäästäjä on kerännyt Facebookissa reilussa kolmessa viikossa yli 30 000 tykkääjää. Lauri Skön osasi arvella, että ilmiö ärsyttää muitakin, mutta suosio yllätti hänet silti.

– Se kertoo siitä, kuinka paljon klikkijournalismi ärsyttää.

Lue myös:

Alma Median kysely: Klikkijournalismi lisää epäluottamusta uutisointiin

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHei, tuolla menee vene!
Seuraava artikkeliRamadan päättyy Puuhamaahan

Ei näytettäviä viestejä