Teologi twiittaa Koraania – ”Kirja, jota me pelkäämme liikaa”

Kirkon tiedotuskeskuksen suunnittelija Samuli Suonpää on heinäkuussa alkanut harrastuksenaan twiitata Koraania.

Harrastus ei liity hänen työhönsä Kirkon tiedotuskeskuksessa. Suonpään mukaan se sopii kuitenkin myös kirkon edustamaan suvaitsevaiseen linjaan eri kulttuurien välisessä keskustelussa. Tämä linja näkyy esimerkiksi kysymyksissä turvapaikanhakijoiden hätämajoituksista.

Suonpää toimii myös Teologian ylioppilaiden tiedekuntayhdistyksen lehden Kyyhkysen päätoimittajana.

– En usko, että kukaan kirkon työtä tekevä pitää millään tavalla pahana sitä, että me yritämme ymmärtää toisiamme, Suonpää sanoo.

Suonpää twiittaa muun muassa sellaisia Koraanin kohtia, jotka tuovat hänen mieleensä ajankohtaisia aiheita. Koraania-twittertilillä on yhdistetty Koraanin suuria saman päivän evankeliumiteksteihin ja kehitysyhteistyöhön kohdistuviin leikkauksiin esimerkiksi aihetunnistein #twaarna tai #eiköyhimmiltä.

Esimerkiksi sunnuntaina 30. elokuuta Suonpää twiittasi: ”Uskovaiset, miksi te vain puhutte, mutta ette tee? Jumala inhoaa suuresti sitä, että te vain puhutte, mutta ette tee. #leskenropo #twaarna”

– Tämä tarjoaa muistutuksen siitä, että myös kristillisen kulttuurin ulkopuolella on jo puolitoistatuhatta vuotta sitten esitetty samoja kauniita, tärkeitä ajatuksia, joita me saatamme helposti kirkollisissa piireissä pitää kristinuskon yksinoikeutena, Suonpää linjaa.

– Minusta Koraanin kauneimmat ja humaaneimmat kohdat eivät häviä millään tavalla sille kristilliselle opetukselle, mitä meillä Raamatussa on.

Suonpään mukaan Koraani sisältää kauniita, hienoja ja rakentavia ajatuksia, joissa on myös paljon yhtymäkohtia hänen omankin uskonnollisuutensa kanssa. Koraani ei kuitenkaan ole Suonpäälle uskonnollinen opinkappale, vaan hän arvostaa enemmän sen yksittäisiä kohtia.

– Koraani on kirja, jota me pelkäämme ja vieroksumme liikaa.

Suonpää kertoo, että Koraania-twittertilistä on tullut paljon kiinnostunutta palautetta, mutta twiitit ovat keränneet myös varsin vihaisia kommentteja. Vihaista palautetta on tullut erityisesti kristityiltä ja miehiltä. Hän uskoo, että palaute liittyy ennemminkin muukalaispelkoon kuin uskonkysymyksiin.

– Minusta on myös kristityn velvollisuus muistuttaa, että Koraanissa on paljon hyvää ja kaunista.

Kuva: Jani Laukkanen

Lue myös:

Ylellä aletaan lukea Koraania

Kantola: Koraani kuuluu yleissivistykseen

Östman haluaa Raamatun Koraanin rinnalle

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRiku Siivosesta Viesti-lehden päätoimittaja
Seuraava artikkeliOrtodoksit ja evankelikaalit lähentymässä

Ei näytettäviä viestejä