-lehden Teologiset opintopäivät keskittyvät Søren Kierkegaardiin (kuvassa) ja C.S. Lewisiin. Teologian tohtori Erkki Ranta vetää päivillä työpajan Lewisin kirjasta mutta myös itse nimeämästään aiheesta Timo Veijola, Jumalan sanan puolustaja – Heikki Räsänen, Jumalan sanan kieltäjä.
Tekeekö otsikko oikeutta kahdelle tunnetulle Raamatun tutkijalle ja professorille?
– Tekee oikeutta. Jos otat Suomen Kuvalehden
haastattelun syyskuusta tänä vuonna, Heikki Räisäsen kanta tulee sieltä ilmi. Edesmennyt Vanhan testamentin eksegetiikan professori Timo Veijolahan lähtee ihan eri pohjalta. Hän on kirjoittanutkin, että Raamattu on hänelle Jumalan sanaa, tamperelainen teologian tohtori, eläkkeellä oleva kirkkoherra Erkki Ranta vastaa.
– Tunnen Räisäsen. Olen hänen kanssaan väitellyt. Paljon olemme myös käsitelleet takavuosikymmeninä toistemme näkemyksiä eri lehdissä. Arvostan häntä tiedemiehenä, mutten hyväksy hänen ajatuksiaan Raamatusta, jota hän pitää virikekirjana eikä Jumalan sanana, Ranta sanoo.
Heikki Räisänen on eläkkeellä oleva Uuden testamentin eksegetiikan professori.
Vuonna 2013 tulee kuluneeksi 200 vuotta filosofi Søren Kierkegaardin (k. 1855) syntymästä ja 50 vuotta kirjaillisuushistorian professorin C. S. Lewisin (s. 1898) kuolemasta. Teologisten opintopäivien ohjelmassa käsitellään heidän sanomaansa nykyajan näkökulmasta.
Tapahtuman ulkomaiseksi puhujavieraaksi saapuu Lewis-tutkija, teologian tohtori, kirjallisuudentutkija ja pastori Michael Ward Oxfordista. Tapahtumassa nähdään myös Kierkegaardiin liittyvä näytelmä Sørenin paluu.
– Kierkegaard on viime vuosikymmeninä ollut suuremman huomion kohteena filosofisesti kuin teologisesti, mutta hän on myös ja ennen kaikkea ytimestä ammentava teologi, Perusta-lehden vastaava päätoimittaja Raimo Mäkelä kuvaa.
Erkki Ranta määrittelee Kierkegaardin ja Lewisin konservatiivisiksi siinä mielessä, miten heistä nykyään puhuttaisiin. Rannan mukaan ei ole kyse esimerkiksi siitä, että konservatiiviset teologit Suomessa olisivat omimassa Lewisiä ja Kierkegaardia.
– He ovat kirjoittaneet mitä ovat kirjoittaneet. Näkemyksiltään he edustavat klassista kristinuskoa, Ranta määrittelee.
– Konservatiivinen raamattunäkemys tai klassinen kristinusko on kolmannen tien linja, jossa äärifundamentalismiin suhtaudutaan kriittisesti ja toisaalta myös liberaali tulkintaan. Klassista kristinuskoa edusti myös Timo Veijola viimeisissä kirjoituksissaan.
Perinteikkäät opintopäivät järjestää Perusta-lehti, Suomen Evankelisluterilainen Opiskelija- ja Koululaislähetys, Suomen Raamattuopisto ja Suomen teologinen instituutti.
Tapahtuman kenties kiinnostavin ohjelmanumero on vuosi toisensa jälkeen Piispan kyselytunti. Osallistujien ”grillattavaksi” saapuu tänä vuonna Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma.
Perusta-lehden opintopäivät järjestetään Suomen Raamattuopistossa 2.-4.1.2013.
Lue myös: Räisänen: Väite valtavasta vaikutuksestani pappien ajatteluun on kupla
Räisänen kuolemanjälkeisestä: ”Eiköhän se ole siinä”
Ilmoita asiavirheestä