Journalistin ohjeiden vaatimus virheiden korjaamisesta tiukkenee vuoden 2014 alusta. Julkisen sanan neuvoston (JSN) kannatusyhdistys hyväksyi syyskokouksessaan muutoksen Journalistin ohjeisiin. Se edellyttää, että oikaisun huomioarvo on suhteutettava tehdyn virheen vakavuuteen.
– Tiedotusvälineet haluavat tällä tavoin osoittaa kantavansa vastuuta virheistään. Samalla ne tekevät selkeän eron sosiaaliseen mediaan, toteaa JSN:n kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Arto Nieminen.
Puheenjohtaja Risto Uimonen sanoo, että ohjekohdan uusi muotoilu poistaa yhden keskeisen kritiikin aiheen median toimintatapoja kohtaan. Isojen virheiden pienet korjaukset ovat syöneet yleisön luottamusta mediaa kohtaan.
Journalistin ohjeiden kohta 20 kuuluu nyt seuraavasti:
Olennainen virhe on korjattava heti tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla ja lisäksi julkaisussa, jossa virhe on alun perin ollut.
Vuoden 2014 alusta kohta 20 on seuraavanlainen:
Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.
Verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu.
Uusi muotoilu, ”olennainen asiavirhe”, korostaa sitä, että kyse on nimenomaan asiavirheestä eikä esimerkiksi mielipide-eroavuuksista.
JSN:n kannatusyhdistys antoi perussopimuksen muutoksella neuvostolle nykyistä järeämmän aseen Journalistin ohjeiden tulkitsemiseen. Nykyisin neuvosto voi antaa tiedotusvälineelle vain vapauttavan tai langettavan päätöksen. Nyt JSN saa mahdollisuuden ojentaa vakavalla huomautuksella tiedotusvälinettä törkeästä rikkomuksesta tai piittaamattomasta toiminnasta.
– Tämäkin vahvistaa median uskottavuutta. Itsesääntelyn ytimenä ei ole sisäpiiri, vaan journalistin ohjeisiin sitoutuneet taustayhteisöt ovat halunneet vahvistaa eettisesti kestävää journalismia, sanoo Nieminen.
Perussopimuksessa on myös uutuutena sovittelumahdollisuus kantelijan ja tiedotusvälineen välillä. Neuvoston toimisto sai valtuudet toimia sovittelijana, jos kantelija, päätoimittaja ja neuvoston toimisto pitävät sitä perusteltuna.
Ilmoita asiavirheestä