Timo Harakka ei kuulu kirkkoon, mutta maksaa protestiksi kirkolle kannatusmaksua niin kauan kuin Kirkko ja kaupunki -lehti julkaisee Ville Rannan sarjakuvia.
– Usein unohtuu, että kansankirkkomme perustuu protestiin. Se on protestanttinen kirkko, Harakka sanoi Ville Rannan pilakuvanäyttelyn avajaispuheessaan Helsingin tuomiokirkon kryptassa tiistai-iltana.
– On ironista, että nykymaailmassa kirkko itse on protestin kohde. Ja se protesti kulminoitui toissa syksynä, kun kymmenet tuhannet ihmiset erosivat kirkosta vastustaakseen Päivi Räsäsen määritelmää kristinuskon ja seksuaalisen suuntautuneisuuden suhteesta, Tuo Homoilta tietysti todisti, miten vaarallista on, että joku taho ottaa tai saa vallan määritellä miten henkilökohtaisen vakaumuksen pitäisi vaikuttaa yhteiskunnallisessa elämässä.
Harakka kertoi myös omasta protestistaan, joka on vastavirtaan kulkemista.
– Voiko protestiksi myös liittyä kirkkoon? Tämä kysymys tuli ajankohtaiseksi viime vuodenvaihteessa, kun mietin miten voisin henkilökohtaisesti osoittaa tukeni sille suvaitsevaiselle protestantismille, jota Ville Rannan piirrokset Kirkko ja kaupunki –lehdessä edustavat. Miten voisin itsekin osoittaa armon aktivismia, vaikka en ole kirkon jäsen.
Harakka arveli, että koska ei itse osaa olla uskovainen, tuntuisi tekopyhältä liittyä kirkkoon vain poliittisista syistä.
– Päädyin sellaiseen kompromissiin, että maksan vapaaehtoista kirkollisveroa niin kaun kuin Ville Rannan ja lehden yhteiselo jatkuu. Suoritan henkilökohtaisen kirkollisveroni, kannatusjäsenmaksun, Kirkon ulkomaanavun kohteisiin.
Kryptan näyttely on osa Kirkko ja kaupungin 70-vuotisjuhlaa.
Lue Ville Ranta: ”Tabuun tarttuminen pelottaa”
(Kuva: Olli Seppälä)
Ilmoita asiavirheestä