Tiukka yhteisö synnyttää vieraantumisen


Pekkola_Mika205 romaani Aamun kirkastus (Like) kertoo nuoresta tytöstä ahtaassa uskonnollisessa yhteisöstä. Vaikka sitä ei kirjassa suoraan sanotakaan, sen taustalla on 1930-luvun äärioikeistolainen herännäisyys, johon Pekkola tutusti historian gradua tehdessään.

Pekkola luki toimittaja-maallikkosaarnaaja Oskari Vihahtolan (1876–1936) tekstejä, muun muassa tämän Lapualla toimittamaa lehteä Heräävä nuoriso.

– Tekstit synnyttivät vahvan tunteen ja halusin kirjoittaa siitä muutakin kuin gradun. Romaanissa on mukana Vihantolan kieltä sekä Heräävä nuoriso -lehdessä kerrottu kohtaus, jossa nuori nainen joutuu lähtemään papille vaimoksi toiselle paikkakunnalle.

Alun perin Pekkolan romaani lähti liikkeelle tästä kohtauksesta, mutta laajeni lopulta toisen nuoren tytön, Aamun, näkökulmaksi.

Aamun kirkastus on etäännytetty tarkoista historiallisista juurista ja paikoista.

– Keskeistä on vieraantumisen kokemus, joka näkyy kautta kirjan päähenkilön suhtautumisessa. Uskon, että tämä on monelle nykylukijalle myös tuttua, vaikka ahdas uskonnollinen yhteisö ei olisikaan.

Pekkola myös arvelee, että romaanissa on nykylukijan kannalta kiinnostaa konservatiivisen uskonnollisen yhteisön elämäntapa, joka antaa maailmalle rajat, mutta myös vaatii ihmiseltä paljon.

Aamun kirkastus on vahva nuoren tytön ahdistuksen ja vieraantumisen kuvaus. Uskonnollinen yhteisö luo yksilön kokemuksille raamit, joiden sisällä käynnistyy ylivirittynyt,  jopa psykoottinen näkymaailma.

Mika Pekkola on kotoisin Haminasta ja koulutukseltaan filosofian tohtori. Hänellä ei ole omakohtaisia kokemuksia tiukoista uskonnollisista yhteisöistä, päinvastoin hän erosi kirkosta 18-vuotiaana.

– Olin korostuneen kirkonvastainen ja ateisti, mutta nyttemmin ajattelen, että yhteiskunnassa on paljon suurempia ongelmia kuin kristinusko.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRT: Yhtymä edellyttää tukipalveluiden työntekijöiltä ”sitoutumisen kirkkoon”
Seuraava artikkeliTeatteri ja seurakunta yhdistävät voimansa seurusteluillassa

Ei näytettäviä viestejä