Toimittajat pohtivat suhdettaan uskontoon


Toimittajaseminaari. Nämä aiheet puhuttivat toimittajia tänään Helsingissä järjestetyssä samannimisessä seminaarissa.

Kalevan pääkirjoitustoimittaja Pekka Mikkola kiinnitti huomiota siihen, ettei mediassa juurikaan ole enää toimittaja, jotka olisivat erikoistuneet uskonnollisten kysymysten seuraamiseen. Mikkola on itse aikanaan seurannut Kalevassa muun työn ohella myös tätä aihepiiriä. Tosin hän muistutti, ettei Kalevassa ole nykyään maatalouteen tai maanpuolustukseenkaan erikoistunutta toimittajaa.

Mikkolalle oli annettu seminaarissa aiheeksi Uskonto – toimittajantyön vaiettu aihe. Hän muutti esitelmässään sanan vaiettu sanaksi vaikea. Mikkola katsoo, että uskonnollisten asioiden tuntemus on heikentynyt yhteiskunnassa, mihin on vaikuttanut myös uskonnonopetukseen liittyvät muutokset. Myös toimittajien työssä näkyy uskonnollisen tietämyksen ohentuminen.

Mikkola näki, että jos toimittaja seuraa uskonnollisia aiheita, tämä voi lyödä häneen leimaa ja toimittaja voidaan nähdä jotenkin ”hurahtaneena”. Hän muistutti, että aivan hyvin ateistikin voi kirjoittaa uskonnollisista aiheista.

Mikkola uskoo, että se, että kirkosta tuodaan tiettyjä kriittisiä asioita esiin, se lopulta palvelee kirkkoa.

Kokenut ulkomaantoimittaja Hannu Pesonen nosti esimerkkejä esiin siitä, miten uskonto vaikuttaa erilaisissa asioissa vaikkapa politiikkaan liittyen. Hän painotti, että uskonnon merkitys pitää muistaa ja viitsiä tunnistaa. Hän totesi, että merkittävä osa esimerkiksi erilaisista ulkomailla tehdyistä kehityshankkeista on kaatunut siihen, ettei ole tunnistettu uskonnollisia pohjavirtoja.

– Olemme suhteessa uskontoon sekä tekopyhiä että tietämättömiä, Pesonen ruoski.

Pitkän linjan toimittaja Markus Leikola oli tehnyt suomenkielisiä Google-hakuja siitä, miten uskonto nousee esille. Paljon kertoo se, että sana fundamentalismi tarjoaa 100 000 tulosta ja esimerkiksi kristitty/kristinusko -sanoilla tulee vain 11 000-20 000 hakutulosta.

– Suomessa uskonto otetaan kaapista juhlien kuten pääsiäisen alla, Leikola heitti.

Yleisradion toimittaja Pasi Peiponen totesi, että on höpöhöpöä, etteivät toimittajat tiedä uskonnoista.

– Pitää ottaa selvää!

Seminaarin järjestivät Suomen Lähetysseura, Helsingin seurakuntayhtymä ja Suomen Journalistiliitto.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSupo kehottaa uhkauksia saaneita tekemään rikosilmoituksen
Seuraava artikkeliIlkka ”Ile” Vainio julkisti iltarukouskisan

Ei näytettäviä viestejä