Toivakan seurakunta hakee yhtä ihmistä tekemään kanttorin, toimistosihteerin ja lähetyssihteerin töitä

Keskisuomalainen Toivakan seurakunta yllättää tuoreella työpaikkailmoituksellaan. Seurakunta hakee työntekijää kanttori-toimistosihteeri-lähetyssihteerin 80-prosenttiseen yhdistelmävirkaan 1.1.2020 alkaen. Kanttorin tehtäviä virasta on 60 prosenttia, toimistosihteerin töitä 15 prosenttia ja lähetyssihteerin tehtäviä viisi prosenttia.

Jyväskylän kupeessa sijaitsevassa Toivakan seurakunnassa on noin 1 700 jäsentä ja alle kymmenen työntekijää.

Työpaikkailmoituksen mukaan toimistosihteerin tehtävät kevenevät seurakunnassa, koska jäsenkirjanpitoon kuuluvat velvoitteet siirtyvät ensi vuoden alussa keskusrekisteriin. Nyt haettavan työntekijän tehtäväksi jäisi toimistosihteerin töiden osalta lähinnä kirkkoherranviraston asiakaspalvelu. Viraston päivystyksiin osallistuu myös kirkkoherra.

Tehtävään edellytetään piispainkokouksen hyväksymää kanttorin tutkintoa. Toimisto- ja lähetyssihteerin tehtävien osalta erityisvaatimuksia ei ole, mutta alan koulutus ja kokemus luetaan eduksi. Jos kelpoisuusehdot täyttäviä hakijoita ei löydy, virka voidaan tuomiokapitulin erityisluvalla täyttää määräaikaisesti. Palkkaa 80-prosenttisesta työajasta maksetaan ilman kokemuslisiä 1 777,55 euroa kuukaudessa.

”Arvostamme monipuolisuutta, ennakkoluulottomuutta ja hyviä vuorovaikutustaitoja”, työpaikkailmoituksessa todetaan.

”Jos tämä ei onnistu, haetaan jotain muuta”

Toivakassa on yhdistelty työaloja luovasti ennenkin. Kotimaa
uutisoi loppuvuodesta 2016, että seurakunta liitti diakonian virkaan papin tehtäviä kokeilumielessä vuodeksi 2017.

Kokeilusta tuli pysyvä järjestely. Toivakan seurakunnan diakoniatyöntekijä toimittaa nykyään säännöllisesti yhden sanajumalanpalveluksen kuukaudessa. Näin työt saadaan hoidettua ilman ulkopuolista työvoimaa myös sinä kuukauden yhtenä sunnuntaina, kun seurakunnan ainoalla papilla eli kirkkoherralla on vapaapäivä.

Seurakunnassa lastenohjaajalla ja nuorisotyöntekijällä on ollut tiedotusvastuita, ja Muuramen seurakunnan kokopäiväinen talouspäällikkö hoitaa myös Toivakan seurakunnan talouspäällikön tehtäviä, Toivakan kirkkoherra Panu Partanen kertoo.

Hänen mukaansa pienissä seurakunnissa on tavallista, että viroista tehdään osa-aikaisia. Niihin on kuitenkin Partasen mukaan vaikeaa löytää ihmisiä.

– Pyrin siihen, että voin tarjota kokoaikaista työtä, mutta silloin tehtävänkuvan on oltava pakosti laajempi. Entinen tapa tehdä töitä ei riitä enää taloudellisesti eikä toiminnallisesti.

Partanen toteaa, että Toivakan seurakunnan työpaikkailmoituksessa on nyt kerrottu spesifisti ja avoimesti se, mitä halutaan.

– Nämä ovat kokeiluja. Jos ei tämä onnistu, haetaan jotain muuta. Ajatus voi kirkastua vasta matkan varrella.

”Viimeksi tänään hoidin it-asioita ja tilasin sähkömiehet”

Panu Partanen on saanut suunnitelmastaan kirkon työntekijöiltä sosiaalisessa mediassa kovaakin kritiikkiä. Partasen mukaan kommentit osoittavat, että seurakuntien työntekijöiden tehtävänkuvissa on yllättävän vähän innovointia.

Pienissä seurakunnissa on pakko kokeilla ja kaupungeissa tullaan jälkijunassa, Partanen sanoo.

– Kanttorien mielestä tällainen yhdistelmävirka on heidän ammattitaitonsa polkemista. Me emme kuitenkaan voi hakea kokoaikaista ammattimuusikkoa. Musiikillisia tehtäviä ei yksinkertaisesti ole niin paljon.

Toivakan työpaikkailmoitusta on arvosteltu myös siitä, että virkaan valittavalta vaaditaan kanttorin pätevyyttä, mutta hänelle maksetaan kanttorin palkkaa heikommin, koska työnkuvaan kuuluu myös alemmin palkattuja tehtäviä. Partanen sanoo hyväksyvänsä kritiikin tältä osin. Hän kuitenkin huomauttaa, että kyseiseen virkaan ei kuulu erityisiä toimistosihteerin ammattitaitoa vaativia tehtäviä.

Partasen mukaan pienissä seurakunnissa on aina ylitetty tehtävänkuvia, ”jos päässä on ollut yhtään järkeä”.

– Viimeksi tänään hoidin it-asioita ja tilasin sähkömiehet. Eikä meillä ole iltakonserteissa suntiota. Siellä olen minä ja joku vapaaehtoinen myymässä lippuja. Seurakuntalaiset kantavat isoa vastuuta, kirkkoherra toteaa.

Partanen huomauttaa, että trendi on Suomessa samansuuntainen kuin muuallakin: tulevaisuudessa kirkot pystyvät maksamaan palkkaa vain harvoille, enimmäkseen papeilleen.

– Ei tarvitse olla kovin suuri profeetta nähdäkseen, että mosaiikki työnkuvissa tulee kasvamaan.

Kuva: Toivakan seurakunta / Sirpa Leinonen. Toivakan uusgoottilainen kirkko tunnetaan taiteilija Pellervo Lukumiehen vuosina 1972–73 tekemistä kattomaalauksista.

Lue myös arkistojuttu (2016):

Toivakan seurakunta yhdistää diakonian virkaan papin viran tehtäviä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPodcast: Oliko muumioituminen kirkkoherra Rungiuksen juoni?
Seuraava artikkeliKansalaisaloite tahtoo oikeutta ja elintilaa tiukan kristillisen seksuaalietiikan julistajille

Ei näytettäviä viestejä