Jokaisen ikäluokan täytyisi saada kokea seurakunnan läsnäolo arkielämässään, ei pelkästään juhlahetkinä, sanoo Harjavallan seurakunnan luottamushenkilö Jari Arve, 47.
– Minulle oma seurakunta on yksi tärkeimmistä turvallisuuden ja rauhan tuojista. Koen, että se on tällaiselle maallikollekin helposti lähestyttävä, hän kertoo.
Satakunnan maakunnassa sijaitsevassa, noin 5700 jäsenen Harjavallan seurakunnassa on aktiivisia vapaaehtoistyöntekijöitä sekä runsaasti erilaista toimintaa lapsille, nuorille ja eläkeläisille. Partiotoiminnassakin seurakunta on mukana.
– Monet seurakunnan perinteiset toimintamuodot ovat edelleen tärkeitä. Tämän päivän yhteiskunnassa ne eivät kuitenkaan tavoita kaikkia, Arve pohtii.
Hänen mielestään niiden rinnalle tarvittaisiin palvelu, jonka kautta olisi mahdollista saada sähköisten kanavien kautta keskusteluyhteys seurakunnan työntekijään tai koulutettuun vapaaehtoiseen kaikkina vuorokaudenaikoina. Näin seurakunta olisi läsnä aina, kun ihminen tarvitsee tukea.
”Juurettomuus ja henkiset ongelmat ovat lisääntyneet”
Arve tietää, ettei ympärivuorokautisen palvelujärjestelmän pyörittäminen ole ihan pikkujuttu. Se ei onnistu pienen yksittäisen seurakunnan resursseilla.
– Tarvitaan maakunnallista yhteistyötä ja organisointia. Saman maakunnan sisällä toimittaessa säilyisi kuitenkin tuttuuden ja paikallisuuden tuntu, joka taas voisi osaltaan madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä palveluun. Uskon, että siihen satsattu panostus tulisi pikkuhiljaa takaisin ihmisten hyvinvoinnin lisääntymisenä.
Jari Arven mukaan tällainen palvelu olisi myös lääke monien seurakuntien vaikeuteen saada seurakunnan yhteyteen nuoria, nuoria aikuisia ja lapsiperheitä. Niitä ikäluokkia, jotka helposti vieraantuvat seurakunnasta ja saattavat erota kirkosta.
– Ihmiset ovat kiireisiä ja vaihtavat paikkakuntaa esimerkiksi työn perässä. Koetaan helposti, ettei kuuluta minnekään. Myös henkisen puolen ongelmat ovat lisääntyneet.
– Kun jokin asia ahdistaa tai mietityttää, avun soittaminenkin voi olla liian iso kynnys. Netissä asioista olisi mahdollista keskustella helpommin, jopa anonyymisti. Tämä loisi turvallisuuden tunteen siitä, että aina löytyy joku, joka kuuntelee ja välittää, Arve pohdiskelee.
Arve korostaa, että palvelujärjestelmän tulisi toimia kristillisen arvomaailman pohjalta, mutta kuitenkin vahvan asiakaslähtöisesti.
– Siten, että uskontoa ei tuputeta, mutta halutessaan ihminen saisi tukea myös näissä asioissa.
Harjavallan seurakunnan henkilöstössä on meneillään sukupolvenvaihdos
Jari Arve vaikuttaa seurakuntansa hallinnossa nyt neljättä kautta. Myös yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat.
– Joitakin vuosia sitten kuuluin myös Harjavallan kaupunginhallitukseen, mutta jättäydyin kunnallisista luottamustehtävistä pois aikapulan vuoksi. On tärkeää, että aikaa jää myös omalle perheelle sekä liikunnallisille harrastuksille, päivätyökseen Satapirkan Sähkön palvelupäällikkönä toimiva mies kertoo.
Arven mukaan seurakunta nivoutuu Harjavallassa luontevasti muuhun yhteiskuntaan. Seurakunnan talous on tasapainossa, eivätkä liitosasiat ole tällä hetkellä tapetilla.
– Mielestäni on hyvä mennä näin, jos nykyinen palveluiden taso pystytään säilyttämään. On mukavaa, että olemme esimerkiksi pystyneet pitämään Eurajoella sijaitsevan seurakuntamme leirikeskuksen Tuulikarin, jossa pidetään paljon erilaisia leirejä keväästä syksyyn.
Henkilöstöpuolella Harjavallan seurakunnassa on menossa sukupolvenvaihdos. Vuoden kuluessa seurakuntaan on valittu uusi kirkkoherra, kappalainen, ja seurakuntapastori.
– Uudet ihmiset tuovat aina mukanaan uusia näkökulmia, vahvistaen ja laajentaen jo nykyiselläänkin hyvää osaamista. Harjavallan seurakunta on nuorekas ja elää nykyajassa unohtamatta hyviä perinteitä, Jari Arve kiittelee.
Kuva: Jari Arven kotialbumi.
Ilmoita asiavirheestä