Torniossa vapaaehtoiset voivat tarjota pakolaisille vain teetä, neuvoja ja sympatiaa

Tilanne Torniossa on sekava. Maahanmuuttotyötä tekevä seurakunta toivoo pikaisia toimia, jotta maahanmuuttajien rekisteröinti alkaisi toimia heti rajalla.

– Is it winter now? kysyy nuorimies Tornion ja Haaparannan yhteisessä matkakeskuksessa.

Hänellä on takanaan pitkä matka Irakista Turkkiin ja sieltä edelleen Euroopan halki Ruotsin kautta Tornioon. Pohjoisen talvi ei ole vielä tulijoille tuttu.

Luulajan bussi on juuri saapunut parkkialueelle. Yhden päivän aikana niitä voi saapua parikymmentä. Nopeasti laskien täpötäydet bussit tuovat tällä hetkellä jopa tuhat turvapaikanhakijaa päivässä. Jostain syystä Suomi on nyt kiinnostava maa, Ruotsiin ei ole halua pysähtyä.

– Tähän määrään ei ole kukaan osannut varautua, sanoo rajalla päivystävä diakoni-vapaaehtoinen Pekka Marttala.

Nuorten miesten lisäksi tänään saapuu perheitä. Lapset ovat muutaman vuoden ikäisiä. Yksi äiti pyyhkii helpotuksen kyyneleitä astuttuaan alas linja-autosta, vaikka matka ei päätykään vielä tähän.

Tornio on ollut elokuusta lähtien tuhansien turvapaikanhakijoiden kauttakulkupaikka. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan, sillä tulijoita ei rekisteröidä mitenkään. Marttala arvioi tulijamäärän olevan kaiken kaikkiaan vähintään 6 000 henkilöä, ja luku kasvaa päivä päivältä.

Ihmiset nousevat Tukholmassa junaan, jonka pääteasema on Luulaja. Siitä he jatkavat bussilla eteenpäin.

*

Tilanne yllätti viranomaiset, eikä heitä ainakaan torstaina Suomen ja Ruotsin rajalla edes näkynyt. Liikkeellä oli tietoa, että perjantaina rajaa alettaisiin valvoa tarkemmin, mutta sen paremmin tullivirkailijoita kuin poliisia ei perjantaiaamuun mennessä näkynyt.

Ainoat vastaanottajat ovat olleet rajalla seurakuntien työntekijät ja vapaaehtoiset. He ovat parhaan kykynsä mukaan tarjonneet tulijoille teetä, voileipää, neuvoja ja sympatiaa.

He myös tarkkailevat tilannetta. Seurakunnan toimesta on esimerkiksi tilattu ekstravuoroja, jotta kaikki halukkaat ovat mahtuneet linja-autoihin kohti Kemiä.

Tärkeää olisi saada tulijat rajalla edes rekisteröityä, sanovat rajalla työskentelevät.

Nyt maahanmuuttajat suuntaavat suoraan Torniosta Kemiin tai eteläisempiin kaupunkeihin, joissa he päätyvät vastaanottokeskuksiin – jos päätyvät.

Aivan viime päivien ilmiö onkin, että liikennettä kulkee jossain määrin myös toiseen suuntaan.

– Jotkut ovat käyneet Suomessa, mutta lähtevätkin takaisin Ruotsiin, kertoo Marttala.

Lisäongelmia koitui perjantaina mielenilmauksen vuoksi, kun bussi- ja junaliikenne seisahtui. Parhaillaan kahteen palloiluhalliin ja yritystalo Lappian tiloihin ollaan järjestämässä hätämajoitustilaa.

Isompaa apua tilanteeseen on näillä näkymin tulossa vasta ensi viikon puolella, jolloin Tornioon avataan turvapaikanhakijoiden asioille järjestelykeskus ammattiopiston tiloihin.

Myöhemmin tilaa löytynee vastaanottokeskukselle entisen lukion tiloista, mikäli Tornion kaupunginvaltuusto niin ensi maanantaina päättää. Aiemmin syksyllä avattu vastaanottokeskus on ollut täysi jo pitkään.

*

Miksi muuttovirta on sitten ohjautunut näin pohjoiseen?

Tulijat ovat kertoneet seurakuntien työntekijöille, että laivamatka olisi maksanut Tukholmasta Helsinkiin jopa tuhat euroa. Reitti pohjoisen kautta on halvempi.

Kaikkiaan matka Lähi-idästä Tornioon maksaa matkalaisille lähes 10 000 euroa. Oletus on, että turvapaikanhakijoiden matkakassa on lihottanut ruhtinaallisesti epävirallisten matkanjärjestäjien kukkaroa.

Kuvat: Päivi Ketolainen

Lue myös:

Seurakunta varautuu majoittamaan Tornioon jumiin jääneitä pakolaisia

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMiten liperit sopivat mielenosoitukseen?
Seuraava artikkeliJuha Sipilä: Taloustilanne pakolaistilannetta pienempi ongelma

Ei näytettäviä viestejä